2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / A háború a britek gyomráig ér: több ezer brit fish and chips bolt zárhat be idén

Hirdetés

A háború a britek gyomráig ér: több ezer brit fish and chips bolt zárhat be idén

Andrew Crook, a Fish Friers National Federation of Fish Friers elnöke szerint az ország mintegy 10 000 fish-and-chip éttermének akár egyharmada is bezárhat a következő kilenc hónapban. A válság a legsúlyosabb, amit valaha látott – mondta a CNN Businessnek.

Andrew Crook, a National Federation of Fish Friers, vagyis a halsütők szövetségének az elnöke szerint az Egyesült Királyság mintegy 10 ezer fish and chips éttermének akár harmada is bezárhat az elkövetkező kilenc hónapban. A több mint egy évszázada működő szakmai csoport 1200 fish and chips üzletet képvisel. Crook arról beszélt a CNN-nek, hogy a válság a legsúlyosabb, amit valaha látott.

A brit vállalkozások minden iparágban az emelkedő árakkal küzdenek, mivel az ukrajnai háború miatt az ellátási láncok továbbra is akadoznak. A brit fish and chips üzletek azonban, amelyek hagyományosan is nagyon szűk árréssel dolgoznak, különösen szorongatva érzik magukat, mivel az üzletág jelentősen függ az orosz importtól.

Crook szerint a fish and chips iparban felhasznált tőkehal és foltos tőkehal közel 40 százaléka orosz vizekről származik, a napraforgóolaj mintegy felét pedig Ukrajnából importálják.

Hirdetés

Az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta, a vállalkozások körülbelül 83 százalékkal többet fizetnek a napraforgóolajért, mint március elején. A pálmaolaj – ami a napraforgóolaj egyik népszerű alternatívája – ára megduplázódott. Indonézia – a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre – a múlt hónapban megkezdte a kivitel korlátozását belföldi ellátásbiztonsági okokra hivatkozva.

A nehézségeket csak fokozzák a magas energiaszámlák és a burgonyatermesztéshez szükséges műtrágya árának ugrásszerű növekedése.

A fish and chips az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti étele. Az első üzletek az 1860-as években nyíltak, és az ország iparosodásával gyorsan elterjedtek, segítve a gyári munkások élelmezését – mondta el a kereskedelmi szervezet elnöke. A második világháború alatt, amikor fejadagokat szabtak ki más alapvető élelmiszerekre, például a teára, a vajra vagy a húsra, a fish and chips mentesült, annyira fontos volt a munkásosztály számára.

Crook szerint a vásárlók elvárják, hogy a fish and chips olcsó legyen: „Azt kockáztatjuk, hogy kiárazzuk magunkat a piacról, igyekszünk az áremeléseket alacsonyan tartani”. Egy évvel ezelőtt a fish and chips átlagára körülbelül 7 font volt, mondta Crook. Most becslése szerint ez az ár 8,50 font körül van, ami 21 százalékos emelkedést jelent. Egy láda izlandi tőkehal ára most 270 font – tavaly ilyenkor 140 font volt.

A Kisvállalkozások Szövetségének felmérése szerint az Egyesült Királyságban több mint félmillió kisvállalkozás – azaz minden tizedik – tervezi, hogy az elkövetkező évben bezár, leépít vagy megválik üzletétől.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220517_Tobb_ezer_brit_fish_and_chips_bolt_zarhat_be_iden_a_haboru_miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is 285 millió forint osztalékot vett ki cégéből Szijjártó-Nagy Szilvia, …