2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / 864 milliós nyereséget könyvelhetett el a Lázár János vezette mezőhegyesi Ménesbirtok

Hirdetés

864 milliós nyereséget könyvelhetett el a Lázár János vezette mezőhegyesi Ménesbirtok

Félmilliárd forintról 864 millió forintra tornázta fel a nyereségét a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A konszolidált beszámolóba bevont Mezőhegyesi Vetőmagüzem Kft jelentősen lehúzza az eredményt, bár a Mezőhegyesi Vetőmagfeldolgozó Kft sem veszteséges, 23 millió forint az eredménye. Igaz, 2020 augusztusa óta főtevékenységként ingatlan bérbeadását és üzemeltetését jelölték meg, a vetési célú magfeldolgozást törölték. Ez nyilván nem a vetőmagfeldolgozás megszűnését jelenti, hanem a két cég közötti szépségjavító átrendezést takar.

A szántőföldi növénytermesztéssel, főként kukoricával, és tejtermeléssel foglalkozó birtok eredménye közel 30 százalékkal nőtt, nagyjából annyival, amennyivel 2021-ben a gabonaárak is emelkedtek. Azkonszolidált beszámolóban a két cég összevont eredménye 375 millió forint.

Május 6-án adta át a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség a 10 ezer hektáros gazdaság és a hozzá tartozó ingatlanok vagyonkezelői jogait a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak, amelyet még tavaly alapított az állam, és amelynek elnöke Lázár János. 2016-ban vette át az állam a birtokot, miután a korábban magáncégként működő Ménesbirtok Zrt megművelt területeit „szétosztották”, de a kormány váratlanul meggondolta magát, és egy állami mintagazdaság létrehozásáról döntöttek. 2016-ban Farkas Sándor, jelenlegi agrárállamtitkár vezette a gazdaságot, majd 2018-ban Lázár Jánost bízták meg a tulajdonosi jogok gyakorlásával. Lázár 2019 nyarán vásárolta meg a francia Limagraintól a vetőmagüzemet, közel 10 milliárd forint közpénzt fizettek érte. A Ménesbirtokot több tízmilliárddal stafírozta ki a kormány, belefogtak a birtokhoz tartozó műemléki épületek felújításába, de 2,5 milliárd forintból a tehenészetet is korszerűsítették, bár ez utóbbival gondok lehetnek, a beruházást kivitelező céget kötbérre perli a tangazdaság. Az öntözésre is kaptak 8,5 milliárd forintot, de a birtoknak is vizet biztosító csatornarendszer megújítására is 22 milliárd forintot biztosítottak, ezen dolgozik most Mészáros Lőrinc cége.

Hirdetés

A 2019-es évben még csak 18 millió forint nyereséget termelt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt, a leánycégekkel összevont eredménye viszont 483 millió veszteséget termelt. Ebben az évben vásárolta meg a Ménesbirtok a Limagraintól a vetőmagüzemet, és ekkor indították el a létesítménygazdálkodással foglalkozó vállalatuk felszámolását is. A következő évben már félmilliárd forint nyereséget termelt a Ménesbirtok, de az összevont beszámoló csak 30 milliós eredményt mutatott, ekkor még a létesítménygazdálkodó céget is bevonták a beszámolóba a vetőmagüzem mellett. A tavalyi évben már csak a Mezőhegyesi Vetőmagfeldolgozó Kft került be az összevont beszámolóba a Ménesbirtok mellett, így jött ki a 375 milliós nyereség.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220531_Hasit_a_mezohegyesi_Menesbirtok_igaz_a_gabonaarak_is_kilottek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

285 millió forintot vett ki a cégéből Szijjártó Péter felesége

Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is 285 millió forint osztalékot vett ki cégéből Szijjártó-Nagy Szilvia, …