2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / 70 millióval számlázott túl a cég, a Budapesti Közművek inkább ledolgoztatja

Hirdetés

70 millióval számlázott túl a cég, a Budapesti Közművek inkább ledolgoztatja

Közel 70 millió forinttal megkárosította a Budapesti Közműveket a Harmat Kert Kft, amely 2012 óta látott el temetőgondozási és zöldfelület-fenntartási feladatokat Budapesten. A BKM ugyanakkor unortodox módon kezelte a vitatható ügyletet: nem kéri vissza a „hibás” teljesítési igazolásokat kiállító cégtől az indokolatlanul felvett összeget, hanem lehetőséget ad, hogy utólag dolgozza le az árát – írja a Népszava.

A Harmat Kert 2012 óta volt a Budapesti Temetkezési Intézet partnere, utóbbi később beolvadt a BKM-be. A céggel Márta Imre, a BKM vezérigazgatója kötött 1,2 milliárd forintos keretszerződést 2022 májusában, a magáncég hat alvállalkozó bevonásával kezelte volna a 450 hektár temetői zöld felületet.

A temetők vezetői azonban sorra jelezték, hogy gond van a munka minőségével, illetve a vállalkozó csak részben vagy egyáltalán nem végzi el a kiszámlázott munkát. A visszajelzések ellenére a BKM illetékese minden esetben igazolta a vállalkozó által kiszámlázott munkákat.

Hirdetés

A BKM felügyelőbizottsága (fb) júniusban soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. A teljesítésigazolásokat 2022 májusáig visszamenőleg vizsgálta a belső ellenőrzés, és ez év júniusától szeptember végéig helyszíni kontrollt is tartottak. Megállapították: „a vállalkozó szava döntött a temetővezetőkével szemben”. Az igazolásokat jóváhagyó főosztályvezető azzal védekezett: nem ismerte a teljesítésigazolásokra vonatkozó szabályokat, mert a munkakört egy évvel ezelőtt, viharos gyorsasággal ruházták át rá, amikor a korábbi zöldfelület-fenntartással foglalkozók távoztak a vállalattól, vagy áthelyezték őket – írja a lap. Felmerült ugyan a mulasztás és jogszabálysértés gyanúja is, de ez végül nem nyert bizonyítást.

A főosztályvezetőt mindenesetre kirúgták, és úgy döntöttek, a tevékenységre nem írnak ki új tendert: a BKM a temetői zöld felület fenntartását 2024-től (a tender lejárta után) elsősorban saját munkavállalókkal és saját gépparkkal fogja elvégezni, ehhez 50 új státuszt hoztak létre a cégen belül – írták levelükben a Népszavának. Ez azt is jelenti, hogy a Harmat Kert májusig biztosan felelős marad a temetők állapotáért.

A közel 70 millió forintos –a BKM szóhasználatával élve – „vagyoneltolódást”, amely a vállalkozó javára a teljesített munka és a kifizetett díj között történt, más néven túlszámlázást a BKM nem fogja behajtani. A megállapodás értelmében a cég „a fennálló keretszerződés hatályán belül pótlólagos munkákat végez pénzügyi teljesítés nélkül”.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20231022_70_millioval_szamlazott_tul_a_ceg_a_Budapesti_Kozmuvek_inkabb_ledolgoztatja#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2024-ben is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Program a kkv-k számára, a feltételek sem változnak

Továbbra is változatlan feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és középvállalkozások számára a Széchenyi Kártya …