2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / 2022: Gigaprofit az olajóriásoknál, megélhetési válság a családoknál

Hirdetés

2022: Gigaprofit az olajóriásoknál, megélhetési válság a családoknál

8,45 milliárd dolláros nyereséget mutatott ki a British Petroleum, ez 14 év óta a legmagasabb.

“Jól megy a cégnek, egyre erősebbek vagyunk. Stratégiai fordulat ez“ – nyilatkozta a Reutersnek az elnök-vezérigazgató. Bernard Looney 2020-ban vette át az olajóriás irányítását, akkor a pandémia kellős közepén azt hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a fosszilis termékek részesedését a cég termelésében. Most viszont látva az olajhiányt a világpiacon, azt ígérte, hogy 500 millió dollárt költenek új olaj és földgáz mezők feltárására és kitermelésére.

Bernard Looney, a BP vezérigazgatója beszél egy londoni rendezvényen 2020. február 12-én
© AFP / DANIEL LEAL

Hirdetés

A BP 10 százalékkal növelte az osztalékot, noha korábban csak 4 százalékos emelést ígért a részvényeseknek. A profit jelentős részét arra fordítják, hogy visszavásárolják a cég részvényeit. Erre az első félévben 4,1 milliárd dollárt költöttek, a harmadik negyedévben 3,5 milliárdot szándékoznak erre fordítani.

A nagy vetélytárs, a Shell a múlt héten szintén rekord profitról számolt be: 11,5 milliárd dollár volt a nyereség a második negyedévben. Ebből 6 milliárd dollárt fordítanak a saját részvényeik visszavásárlására.

Megélhetési válság

A rezsiköltségek emelkedése nagy mértékben sújtja Nagy-Britanniát is, különösen a szegényebb rétegeket. Sokak számára felmerül a heat or eat dilemma, avagy egyre többen teszik fel a kérdést: fűtsek vagy egyek? Átlagosan 60 százalékkal lesz magasabb a rezsi Nagy-Britanniában októbertől a tavalyihoz viszonyítva. Ily módon egy átlagos brit családnak 3200 fontos (mai árfolyamon mintegy másfél millió forint) rezsit kell fizetnie egy évben .

A legnagyobb szakszervezet vezetője béremelést sürgetett a rezsiköltségek növekedésének ellensúlyozására, és azt, hogy a kormány adóztassa meg jobban az olajóriásokat. Frances O’Grady kijelentette: “Ezek a nagy profitok sértőek a bérből élők számára. Az energiaköltségek sokkal gyorsabban emelkednek, mint a bérek, ezért a családok jelentős része megélhetési gondokkal küszködik”.

A múlt hónapban a brit parlamenti képviselők – pártállásra való tekintet nélkül – felszólították a konzervatív kormányt, hogy gyorsan készítsen országos tervet a lakások szigetelésére, illetve ennek pénzügyi támogatására. Ezenkívül azt javasolják a kormánynak, hogy növelje a támogatást a szegényebb családoknak, hogy azok ki tudják fizetni a rezsiszámlát.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20220802_2022_Gigaprofit_az_olajoriasoknal_megelhetesi_valsag_a_csaladoknal#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Előfizetéses szolgáltatást indít a Wolt, házhozszállítási díj nélkül rendelhetnek a vásárlók

Előfizetéses szolgáltatást indít a Wolt, házhozszállítási díj nélkül rendelhetnek a vásárlók

A magyar gyorskereskedelmi piacon elsőként vezeti be az ingyenes kiszállítást a Wolt, egy havi 1490 …