2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / „100 literrel 300 kilométert lehet menni” – aggódnak a karácsonyi szezon miatt a fuvarozók

Hirdetés

„100 literrel 300 kilométert lehet menni” – aggódnak a karácsonyi szezon miatt a fuvarozók

Újabb korlátozást vezetett be pénteken a Mol: november 18-tól 100 liter/tranzakcióban korlátozta a magasnyomású kútoszlopokon vásárolható gázolaj mennyiségét. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint a korlátozás azokat a személy- és áruszállító vállalkozásokat sújtja, amelyek március óta csak piaci áron vehetnek üzemanyagot.

Az MKFE a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary-vel közösen adott ki közleményt, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy száz liter üzemanyag nem fedezi egy teherautó napi fogyasztását sem.

„Ennyi gázolajjal legfeljebb 300 kilométert tehetnek meg a kamionok, ez a szűk hatótáv már veszélyezteti az ellátási lánc stabilitását is” – írják.

Hirdetés

„A fuvarozó cégek jelentős része olyan családi mikro- és kisvállalkozás, amely nem rendelkezik saját, belső üzemanyagkúttal, számukra kiszámíthatatlanná válik a megfelelő mennyiségű üzemanyag beszerzése” – írta a két szervezet. A korlátozás szerintük az ilyen vállalkozásokat arra kényszeríti, hogy naponta többször küldjék tankolni járműveiket, ez pedig jelentős időkiesést és felesleges kilométereket jelent, valamint „tervezhetetlenné teszi a gépkocsivezetők szigorúan szabályozott munkaidejét”.

Az MKFE és a NiT Hungary így arra szólította fel a Mol-t és a kormányt, hogy „az újonnan kihirdetett határozást gondolják újra, és a szankcióval ne a magyar közúti áru- és személyszállító vállalkozásokat sújtsák”.

A szervezeteknek rögtön egy javaslatuk is van, hogyan lehetne a karácsonyi csúcsidőszakban is megtartani a jelenlegi ellátási láncokat: azt javasolták a kormánynak, hogy szűkítsék tovább az ársapkával védett fogyasztók körét, „hogy a fogyasztás ott csökkenjen, ahol ez nem sért nemzetgazdasági érdeket és nem veszélyezteti az ellátási lánc stabilitását”.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20221118_mkfe_mol_korlatozas_kormany#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Álhír miatt rohamozták meg a benzinkutakat pénteken

Álhír miatt rohamozták meg a benzinkutakat pénteken

Hosszú sorok alakultak ki péntek este a benzinkutakon. Több töltőállomáson is sorok vártak a tankolásra, …