2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Virtuális túrát szerveztek a világ egyik legkegyetlenebb börtönébe

Hirdetés

Virtuális túrát szerveztek a világ egyik legkegyetlenebb börtönébe

Ahogy mi is megírtuk, a VR mára az egyik legfontosabb élményberendezés lett, amit nemcsak a gamerek, hanem a múzeumok is egyre többször használnak a filmkészítőkhöz hasonlóan. De felhasználási területe kiterjed a gyógyításra és a politikai aktivizmusra is. 

Mi mindenre jó?

Az ideg- és mellkassebészetben a virtuális valóság segítségével az orvosok fel tudják fedezni a páciens agyát és testét az eljárás végrehajtása előtt. VR használatával növelhető az orvosi rezidensek empátiája, szimulálhatók az olyan betegségek állapotai, mint  a demencia, Parkinson- és Alzheimer-kór, migrénes fejfájás.  A VR hatékony eszköznek bizonyult a fájdalom kezelésében és csökkentésében is, javíthatja a sérült motoros funkciókat, mozgásra motiválhatja a betegeket, segíti az idősek memóriáját és kognitív funkcióit, támogathatja a rehabilitációs terápiát, a stroke utáni felépülést és a szocializációt. 

De pszichés problémák, szorongás, trauma kezelésére is használható, például autóbalesetet szenvedett betegeket virtuális expozíciós terápiának kitéve 68 százalékkal csökkenthető a magasságtól való félelem.

Hirdetés

New Yorkban a nyüzsgő Times Square-en évente közel negyvenmillió ember fordul meg, naponta több mint 300 ezer, ez a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja, ezért is hat különösnek, ha a nyüzsgő tér egyes részei hirtelen elnémulnak, vagy csak szipogást lehet hallani. A Voces de la Memoria nevű emberjogi szervezet sötét szemüvegeket osztogat, amiken keresztül nem egy játékba, egy fantasybe vagy egy embert próbáló küldetésbe csöppennünk.

Dél-amerikai szorongás New Yorkban

Nem, a virtuális valósággal New York közepéről Venezuelába röpítenek minket, hogy átélhessük, milyen a leghírhedtebb venezuelai börtön, az El Helicoide sötét és kegyetlen környezete – olvashatjuk a The Washington Postban. A VR-filmet 30 egykori fogvatartott, politikai foglyok, diákok, aktivisták beszámolói alapján készítették, és igazi, ott rögzített sikolyok teszik még borzongatóbbá a hangulatot – ugyanis valakinek sikerült becsempésznie egy telefont, és felvenni a kínzásoknak alávetett rabok hangjait.

Victor Navarro, a VR-akció szervezője maga is a börtön lakója volt

Victor Navarro, a VR-akció szervezője maga is a börtön lakója volt

Fotó: Luis Robayo / AFP

A Voces de la Memoria nonprofit szervezet vezetője Victor Navarro, akit szintén önkényesen tartottak fogva, és kínoztak meg a börtönben, azért szervezte munkatársaival az akciót, hogy felhívják a figyelmet a Venezuelában uralkodó állapotokra, hangsúlyozzák az emberiség elleni bűncselekmények meglétét, és követeljék 300 politikai fogoly szabadon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/27/vr-film-venezuela-borton-politikai-fogoly-terror/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …