2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Végre jó hírek érkeztek a vakcinakeverőknek

Hirdetés

Végre jó hírek érkeztek a vakcinakeverőknek

Magyarországon a világon az elsők között kezdődött meg a koronavírus elleni harmadik, illetve a Janssen-vakcina esetében a második, tehát emlékeztető oltások beadása. A magyar ajánlás kezdetektől fogva az oltások keveréséről szól, meghagyva ugyan a végső döntést az oltást beadó orvosnak.

Érthető tehát, hogy az elmúlt hetekben nagyon sok olvasói levelet kaptunk a koronavírus elleni vakcinák keveréséről, illetve az emlékeztető oltásokról általánosságban is. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre eddig annyit lehetett válaszolni, hogy a védőoltások keverése elméletben működhet, és akár az azonos oltások többszöri beadásánál is nagyobb védettséghez vezethet.

Az immunológiában ez a módszer eddig sem volt ismeretlen, szakmai nyelven „heterológ prime-boost” az elnevezése, és más betegségek, például az Ebola-vírusfertőzés megelőzésére is elfogadott ez az eljárás.

Hirdetés

Az orvostudomány, különösen az immunológia azonban rendkívül összetett, és már sokszor előfordult, hogy a helyes elmélet a gyakorlatban nem vált be. Mindenképpen jó hír tehát, hogy most már hitelt érdemlő, klinikai vizsgálatok során szerzett adatok támasztják alá az emlékeztető oltásoknak általában, illetve a vakcinák keverésének helyességét. Az Egyesült Államok kormánya által fenntartott Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) nemrégiben befejezett vizsgálata szerint ugyanis a Janssen-vakcinával beoltott páciensek Janssennel történő emlékeztető oltása is igen hatásos, a koronavírus-tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja átlagosan a négyszeresére emelkedik ezután. 

Ennél sokkal jobb eredményt hoz azonban, ha a Janssen-vakcinával beoltottak Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kapnak emlékeztető oltásként, mivel így az antitestek az oltás előttihez képest 35-, illetve 76(!)-szoros emelkedést mutattak, ráadásul a mellékhatások emelkedése nélkül. 

A tanulmány jelenleg prepublikáció formájában olvasható, vagyis a hivatalos lektori vélemények még hátravannak, de több, a témában elismert szakértő már kommentálta azt. William Schaffner például, a Vanderbilt Egyetem fertőzőbetegségek-szakértője szerint az eredmények igen meggyőzőek, és ő ezt a módszert ajánlja majd betegeinek. Schaffner nem vett részt a vizsgálatban, így független szakértőnek tekinthető. 

A Janssen-oltás vektorként a 26-os szerotípusú adenovírust tartalmazza, ahogyan a Magyarországon széles körben alkalmazott orosz Szputnyik V vakcina első adagja is. Működési elvük és összetételük tehát gyakorlatilag azonos. Működési elvét tekintve ebbe a csoportba tartozik az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltása is, mivel ott is adenovírus-vektor kerül alkalmazásra, az összetétel azonban némileg más, ott nem emberi, hanem csimpánz-adenovírus tölti be a vektor szerepét. Korábban az AstraZeneca- és a Pfizer-oltások kombinálását is <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/10/20/vegre-jo-hirek-erkeztek-a-vakcina-keveroknek./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hogyan és miért tört ki az iraki háború?

Fred Kaplan amerikai újságíró a közelmúltban megjelent cikkében „az amerikai történelem legnagyobb stratégiai tévedésének” nevezte a …