2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Van előnye a túlérzékenységnek? De még mennyi!

Van előnye a túlérzékenységnek? De még mennyi!

Az emberek 20-30 százaléka rendkívül érzékeny személy (HSP), az érzékenység vonatkozik szagokra, látványra és hangokra is. Ez a hiperszenzitivitás nem személyiségtípustól függ, hanem genetikai tulajdonság. A hiperszenzitívek erősen tudatában vannak mások hangulatának vagy érzéseinek, és épp ezért nagyon empatikusak is. Ha ilyen személy szülői szerepbe kerül, az maga a katasztrófa, hiszen nincs hangosabb, rendetlenebb, mint egy gyerek, akivel a szülő természetesen mélyen együttérez – olvashatjuk a BBC-n.

Talán mi is?

A napi érzékszervi és érzelmi túlterheltségen túl a rendkívül érzékeny szülőknek a nagy eséllyel szintén nagyon érzékeny gyerekükről is gondoskodni kell – az erős érzékenység majdnem 50 százalék, hogy öröklődik. Annak kiderítése, hogy mi érzékenyek vagyunk-e, ma már nem is olyan nehéz, vannak például ingyenes online tesztek. De ha az eredmény alapján azok is vagyunk, akkor se essünk kétségbe, mert az nem rendellenesség, hanem személyiségjegy – a környezetre adott reakció módja.

A rendkívül érzékeny emberek erősen reagálnak az érzékszervi információkra, ingerekre, több részletet észlelnek a körülöttük lévő környezetből.

Michael Pluess, a londoni Queen Mary Egyetem fejlődéspszichológusa nagyon érzékeny embereket vizsgál, és az online teszt egyik fejlesztője. Az érzékeny emberekről azt mondja:

Érzékelik más emberek hangulatát, nagyobb az empátiájuk, a dolgokat mélyebben feldolgozzák, így többet tudnak a környezetről. Sokszor töprengenek azon, amit tapasztalnak, és erősen befolyásolja őket, amit látnak és éreznek.

A rendkívüli érzékenység bizonyos eseményekre vagy élményekre adott agyi reakció, például erős agyi aktiváció az empátiával és a reflektív gondolkodással érintett területeken. Az információk mélyebb feldolgozása könnyen túlstimulálja őket, például egy horrorfilm fizikailag fájdalmas érzés lehet, ahogy rossz akusztikájú, zajos környezetben lenni is.

A zajérzékenység, a rendkívüli érzékenység tipikus jellemzője nagy kihívást jelenthet, ha szülők vagyunk.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/03/tulerzekenyseg-stressz-zaj-szulo-gyerek-neveles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …