2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Van-e haszna az álmodozásnak?

Hirdetés

Van-e haszna az álmodozásnak?

Amikor Jonathan Smallwood pszichológus körülbelül 25 évvel ezelőtt elkezdte tanulmányozni az éber álmodozást, sokan szkeptikusan néztek vizsgálataira. Azt akarta kideríteni, hogyan lehetne megvizsgálni ezeket a spontán és kiszámíthatatlan gondolatokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az emberek nem figyelnek a környezetükre, feladataikra, és nem kapcsolhatók össze semmilyen mérhető külső viselkedéssel.

Álmodozás, a jövő megmentője

Smallwood számítógéppel reprodukálta azokat a figyelemkieséseket, amikor annyira elkalandozunk, hogy mást csinálunk, mint amit kellene. Kérdéseket tett fel vizsgálata résztvevőinek, és az agyukat is tanulmányozta, hogy kalandozás közben lássa, mi történik odabent.

Smallwood rájött, hogy a boldogtalan elmék hajlamosak a múltban bolyongani, míg a boldogok gyakran a jövőn töprengenek.

Hirdetés

Azt is megállapította, hogy az álmodozás és az emlékezés fontos lehet abban, hogy felkészüljünk a jövőre, bár van olyan elkalandozás – például a megoldhatatlan problémákon való elmélkedés –, amely összefüggésbe hozható a depresszióval. Az agyi képalkotó technikák megjelenésével kiderült, hogy akkor is történik valami az agyban, ha látszólag nem csinál semmit.

Az agy alapértelmezett üzemmódú hálózata egy magból és két alrendszerből áll. A mag részt vesz az ember önmagáról való gondolkodásában. A két alrendszer a mediális temporális lebeny és a dorsalis medialis alrendszer. Kezdetben a kutatók biztosak voltak abban, hogy az alapértelmezett hálózat ritkán növeli aktivitását a kísérletekben kapott feladatok során, de amikor olyan feladat elvégzésére kérték az embereket, amihez nem kellett kapcsolódniuk a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/22/agy-abrandozas-almodozas-gondolkozas-memoria-jovo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …