2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Vajon a születésszám csökkentésével megmenthető lenne a Föld?

Vajon a születésszám csökkentésével megmenthető lenne a Föld?

Az éghajlatváltozás egyértelműen jelen van életünkben, olvadó pólusok, felmelegedő óceánok, éghajlati rekordok. Az idei volt eddig a legmelegebb nyár a Földön, legalábbis amióta mérjük, és ezt valószínűleg jövőre újra leírhatjuk, és utána újra és újra.  

2009-ben Paul Murtaugh statisztikus és Michael Schlax klímakutató kiszámította, hogy egyetlen gyermek születése körülbelül 10 ezer tonna szén-dioxid további kibocsátását eredményezné a légkörbe. A gyerekszületéssel valóban egyértelműen nő a légkör szennyezése, ahogy a túlfogyasztással is. 2017-ben egy svéd tanulmány összeszedte, hogy mivel csökkenthető leginkább egyénileg a szén-dioxid-kibocsátás: a vegetáriánus táplálkozással, a közlekedés megváltoztatásával (ne autón és repülőn járjunk) és a kevesebb születésszámmal. Autómentesen évente 2,4 tonna szén-dioxidot spórolunk meg, hús nélkül további 0,8 tonnányit, repkedés nélkül évi 1,6 tonnányi szén-dioxiddal kevesebb kibocsátásunk lehet.

A meg nem született gyerekek

Sok etika- és klímakutató, aktivistacsoport (például a BirthStrike mozgalom és a Population Matters jótékonysági szervezet) azt javasolja, maximum két gyereket vállaljanak a családok, és persze vannak olyanok, akik a mostani körülményekre hivatkozva egyáltalán nem pártolják a gyerekek születését.

A szakemberek szerint a jelenlegi klímaválság miatt át kell gondolni, mi az egyén erkölcsi felelőssége, de a gyerekszületések korlátozása valószínűleg sosem fog pozitív visszhangra találni. Ráadásul a sokgyerekesek (jellemzően etnikai kisebbségek vagy hátrányos helyzetű társadalmi rétegek tagjai) megbélyegzéséhez is vezethet, ahogy Quill R. Kukla filozófus is állítja.

A filozófus szerint ha meg akarjuk szabni a születendő gyermekek számát, akkor a nőket állítjuk célkeresztbe, de az is fontos, hogy ez egy súlyos filozófiai probléma a felelősségről.

Általános nézet szerint csak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, de amit más, azért nem. Vagyis felnőtt gyerekeink tetteiért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/17/gyerek-vallalas-szules-fogyasztas-uveghaz-hatasu-gaz-kibocsatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …