2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Vajon a hőhullámok is neveket kapnak majd?

Hirdetés

Vajon a hőhullámok is neveket kapnak majd?

A 2003-as európai hőhullám becslések szerint 70 ezer ember halálát okozta, és a saját bőrünkön érezzük, hogy a helyzet egyre rosszabb. Ezért merült fel az ötlet, hogy a hurrikánokhoz hasonlóan a hőhullámokat is nevesítsék, és így hozzák őket közelebb az emberekhez. Ha a hőhullámok kilépnek az elvont időjárási jelenség kategóriából, könnyebb lesz róluk beszélni, felhívni rájuk a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem júliusban közzétett tanulmánya szerint, noha a szélsőséges hőség Afrikában egyre súlyosbodik, nincs hivatalos nyilvántartás a hatásairól. Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy ez súlyosbítja a lakosság helyzetét, mert az akciótervek és a korai figyelmeztető rendszerek nagyon fontosak lehetnének a hatások mérséklésében.

A nevek jelentősége

Az Egyesült Államokban a riasztási rendszer tökéletesen működik, de a fejlődő világ nagy része nem rendelkezik ilyen komoly előrejelző szisztémával, ezen segíthetne a névadás. Megkönnyítené a trópusi ciklonokról szóló tudósításokat, fokozná a figyelmeztetések iránti érdeklődést és a közösség felkészültségét.

Hirdetés

A Nature Communicationsben 2 évvel ezelőtt megjelent jelentés szerint a hőhullámok száma 1950 óta emelkedik világszerte, ráadásul tovább tartanak, és több kumulatív hőt termelnek.

James Hansen, a Columbia Egyetem klímatudósának kutatásai rámutattak, hogy a melegebb nyár a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/21/hohullam-hurrikan-elnevezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …