2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Újból látogatható a Vezúv kitörésekor letarolt strand

Hirdetés

Újból látogatható a Vezúv kitörésekor letarolt strand

Amikor a Vezúv i. sz. 79-ben kitört, nemcsak Pompejit tarolta le, hanem a környező falvakat is. Például a kis tengerparti helységet, Herculaneumot. 2000 évnek kellett eltelnie, hogy a strand újra fogadhassa a látogatókat.

Egykor vulkáni eredetű fekete homok borította a helyet, ezért most a restaurátorok úgy döntöttek, hasonló sötét színű anyaggal borítják be. A látogatók ugyanúgy láthatják a strandot, mint anno a rómaiak, egy alagúton kell lemenniük és ezután tárul szemük elé a tengerpart.

Herculaneum legalább 330 ember végső nyughelye, akik kétezer éve itt menekültek a forró láva elől. Sokan a tengerpartra futottak a megmenekülés reményében, de több holttestet, főleg nőkét és gyerekekét, a csónakházakban találták meg. A tengerparton jellemzően fiatal férfiak maradványaira bukkantak.

Hirdetés

Bár sokáig azt feltételezték, a forróság miatt haltak meg a helyiek, egy 2020-as tanulmányban a csónakházakban talált csontvázakat vizsgálták, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/25/vezuv-pompeji-herculaneum-vulkan-lava-strand/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

A kutyák bájos, szomorú tekintetének titka egy apró izomban, a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) …