2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Új koronavírust találtak, amely ellen nem védenek a jelenlegi vakcinák

Hirdetés

Új koronavírust találtak, amely ellen nem védenek a jelenlegi vakcinák

A Khosta–1 és a Khosta–2 nevű vírust két éve vették észre patkósdenevérekben a Szocsi Nemzeti Parkban. A kórokozók a 2002 és 2004 közötti SARS-járványért felelős vírushoz, valamint a Covid–19 kórokozójához hasonlóan a Sarbecovirus alnemzetségébe tartoznak – írja az IFLScience nevű magazin.

Michael Letko, a Washingtoni Állami Egyetem óraadó tanára szerint az oroszországi kórokozók genetikai szempontokat figyelembe véve hasonlítanak a világ más tájain megtalált vírusokra, de mivel küllemben nem úgy néztek ki, mint a SARS–CoV–2, senki sem találta veszélyesnek vagy problémásnak azokat.

Azóta azonban elvégeztek egy újabb kutatást, és a tudósok megállapították, hogy a Khosta–2 megfertőzheti az emberi sejteket.

Hirdetés

Ez a vírusfajta tüskefehérjéjével képes az ACE2-receptorra való kapcsolódásra. Ez azért jelent nagy problémát az emberiségre nézve, mert a SARS–CoV–2 is ezt az idegvégződést használja ki, hogy bejusson a sejtbe. Az elmúlt időszakban több száz sarbecovírusra bukkantak a szakértők, ezek közül viszont csak kevesen tudják megfertőzni az emberi sejteket.

Michael Letko egyértelműsítette: a jelenleg ismert vakcinák hatástalanok lennének a Khosta–2-vel szemben. Kiemelte: egyes kutatócsoportok jelenleg olyan védőoltások kifejlesztésén dolgoznak, amelyek nemcsak a SARS–2 következő variánsa ellen, hanem valamennyi sarbecovírussal szemben védettséget biztosítanak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/23/koronavirus-jarvany-pandemia-fertozesek-oroszorszagi-deneverek-vakcinak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …