2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Új, egyedülálló módszerrel is kimutatható az érszűkületet

Hirdetés

Új, egyedülálló módszerrel is kimutatható az érszűkületet

Világszerte rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma: az elmúlt tíz évben több mint negyedével, 200 millióról 250 millióra emelkedett a betegek aránya. 

Magyarországon a középkorúak egy százalékát érinti a végtag-amputációk hátterében leggyakrabban álló kórkép, a 65 év felettiek körében azonban már minden ötödik embernél előfordulhat.

Hirdetés

Mások mellett leginkább a magas koleszterinszint, a dohányzás és a cukorbetegség idézheti elő a betegség kialakulását – közölte a Semmelweis Egyetem az MTI-vel.

Suhai Ferenc szakorvos arról tájékoztatott, hogy  a perifériás verőérbetegségben szenvedők száma és a halálozási arány is folyamatosan növekszik az elmúlt évtizedekben, pedig ha idejében felismerik a betegséget, sokszor megelőzhetők a komolyabb szív-érrendszeri szövődmények.

Hazánkban évente több mint négyezer végtag-amputációt végeznek. Lakosságszámra vonatkoztatva ez Európában a legmagasabb érték, nálunk közel kétszer annyi amputáció történik, mint egyes nyugat-európai országokban

– fogalmazott a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának MR laborvezetője.

Az egyik első tünet, ha csökken a járástávolság, nagyobb megterheléskor, hosszabb séta során meg kell állni, és izomlázszerű fájdalom jelentkezik a lábban, vagy a sebek nehezebben, esetleg egyáltalán nem gyógyulnak az alsó végtagon. Ezekkel a panaszokkal érdemes háziorvoshoz fordulni, aki angiológushoz vagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/19/erszukulet-kimutatasa-uj-diagnosztikai-modszer-also-vegtagi-arteriak-mra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …