2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Hirdetés

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság része.

A bagolyalakúak rendjébe két család tartozik, a bagolyfélék és a gyöngybagolyfélék. Az újonnan felfedezett bagoly a füleskuvikok (Otus scops) közé tartozik, amely a madarak osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe, ezen belül a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.

Az új bagolyról az első bizonyítékot 2016-ban Philippe Verbelen fotózta, de a helyi lakosok már 1928 óta tudnak róla, csak olyan ritkán bukkant fel, hogy nem tudták megörökíteni. Idén végre sikerült leírni a külsejét, tollazatának színét és mintáját, jellegzetes hangját és genetikáját is. Mivel ezek az alapvető tulajdonságok eltérnek a többi fülesbagoly jellemzőitől, valóban új fajról beszélhetünk.

A madarat hivatalosan príncipe-i bagoly vagy Otus bikegila néven ismerik. A bikegila nevet Ceciliano do Bom Jesus, becenevén Bikegila, príncipe-i papagájtenyésztőről kapta, aki jelenleg a sziget természetvédelmi területeinek őre, ugyanis a madár felfedezése az ő helyismeretének és erőfeszítéseinek köszönhető. Ez egyben tisztelgés is a világ minden természetvédelmi őre előtt, akik fontos szerepet játszanak az új fajok felfedezésében.

Hirdetés

Profi rejtőzködők

Az új füleskuviknak egyedi hangja van, egy rövid „tuu”, ami az éj beálltával másodpercenként ismétlődik. Ez a speciális hang volt az első számú nyom, ami a bagoly megtalálását segítette.

Az állat genetikai adatai azt mutatják, hogy a Guineai-öböl szigetvilágában először fészkelő vadbagolyfajtól származik.

Rokonságban áll a szárazföldi afrikai fülesbagollyal, a São […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/30/bagoly-kuvik-veszelyeztetett-biodiverzitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …