2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tyúktojások ládaszámra

Tyúktojások ládaszámra

A genetikai evolúció mindent szaporodásra serkent. A madarak tojást raknak, abból kikel az utód, a fióka: benne a szülők génjei közül mindenképpen továbböröklődnek azok, melyek tojásrakásra ösztönzik a tyúkot. A vadon élő madarak közül a legtöbb csak szaporodási időszakban rak tojásokat, azután, hogy egy hím megtermékenyítette – így remélheti, hogy a tojásból az utódai fognak kikelni. A tojás létrehozása hatalmas energiabefektetéssel jár, hiszen mindazokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyre a fiókának kikeléséig szüksége van.

Az evolúció az értelmes, előnyös és időtálló dolgokat tartja meg, a felesleges és káros tulajdonságokat elpusztítja.

Ez az elv szárnyas barátainknál is érvényes kell, hogy legyen, hisz az evolúció karmaiból senki sem szabadul. Miért tojnak mégis folyamatosan megtermékenyítetlen tojásokat? A kérdést érdemes két alkérdésre bontani.

Miért tojik a tyúk folyamatosan, szinte naponta tojásokat?

A tyúkot a mesterséges szelekció és a szelektív tenyésztés alakította ilyenné.

Szelektív tenyésztésben az emberek kiválasztják egy faj azon egyedeit, melyek kívánatos, szükséges, különlegesen jónak tartott tulajdonságokkal rendelkeznek. A következő generáció számára ők lesznek az új szülőpáros, a genetikai ősök. A módszer, ha megfelelő számú tyúk-nemzedéken keresztül alkalmazzák, az előnyösnek és hasznosnak tartott tulajdonságok, képességek felhalmozódását fogja eredményezni az utódokban.

A vadon élő madarak szaporodási időszaka nem egységes. Példányról-példányra eltér, hogy mennyi tojást tojnak és ez mennyi ideig tart. Ahogy bármilyen más mennyiségi tulajdonságra, úgy a tojásrakás időtartamára, illetve a tojások számára is lehet a fentebb leírt genetikai módszerrel szelektálni. Ezt teszi is ezt az ember 7-10 ezer éve, a csirke vad ősének háziasítása óta. Apró mellékszál, hogy a házityúkot valószínűleg legalább kétszer domesztikálták (háziasították) valahol a Távol-Keleten, két különböző vad tyúkféle […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/30/vazlat_miert_tojik_annyi_tojast_a_csirke/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

Hogyan tudták beadni a népnek az egykor élt királyok, hogy gyógyító erejük van? Ki segített …