2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tudósok rájöttek, mi lehet a hosszabb élet titka

Hirdetés

Tudósok rájöttek, mi lehet a hosszabb élet titka

Kirkland és Tamar Tchkonia olyan gyógyszereket vizsgál, amelyek szelektíven elpusztítják az elhalt sejteket az egészséges öregedés elősegítése érdekében. Fő céljuk a krónikus betegségek megállítása, az agyat és a testet az öregedés biológiai következményeitől megvédő módszerek kidolgozása. Fő vizsgálati területük az elhasználódott sejtek, amik az ember öregedésével felhalmozódnak a szövetekben.

Miért rosszak?

Ezek az „öregedő” sejtek károsodás, stressz vagy csak a múló idő miatt már nem osztódnak tovább, de nem is pusztulnak el. A teljes sejtpopulációnak csak egy kis részét teszik ki, egy tanulmány szerint az idősödő egerek egyes szerveiben a sejtek csupán 36 százalékát. De jelenlétük igen káros, mert sok olyan vegyületet szabadítanak fel, amelyek mérgező, gyulladással teli környezetet hoznak létre, amiben a szövetek lebetegedhetnek.

Az öregedő sejteket összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a szélütéssel, a csontritkulással.

Hirdetés

Talán ha megszabadulnánk tőlük, ritkulnának a krónikus betegségek és az öregedés kellemetlenségei. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete 125 millió dollárt fektet be a SenNet nevű új kutatásba, amelynek célja első körben az egerekben, majd az emberi testben lévő öregedő sejtek azonosítása és feltérképezése.

Kirkland és munkatársai a potenciális öregedésgátló kezelések előzetes klinikai vizsgálatait végzik. A legígéretesebb jelöltjeik a szenolitikumok, olyan kis molekulák, amik képesek szelektíven kiváltani az elöregedő sejtek halálát. Az ezekkel való kísérletek már folyamatban vannak Alzheimer-kóros, csont- és ízületi gyulladásban és vesebetegségben szenvedőkön. 

Nem lesz többé időskori betegség?

Kirkland és Tchkonia feltételezései szerint a szenolitikumok segítségével megelőzhetők, késleltethetők, enyhíthetők vagy akár meg is fordíthatók az időskorral összefüggő betegségek. Ez az úgynevezett szenosztatikus, az öregedést elnyomó hatás, amely során az öregedő sejtek meghalnak, az egészségesek viszont nem károsodnak. 

A kutatók szenolitikus tulajdonságokkal rendelkező rákgyógyszereket vontak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/16/sejt-oregedes-fiatalsag-egeszseg-sejthalal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

Ismerjük azt a franciásan hangzó mondókat, hogy pápül ápádo lábásző lekopottdemá nő? Akkor tudjuk, hogy …