2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tudományos krimi a bubópestis felgöngyölítése

Hirdetés

Tudományos krimi a bubópestis felgöngyölítése

A történészek szinte mindent tudnak a bubópestis, vagyis a fekete halál pusztításáról, aminek második hulláma a 13-18. század között végigsöpört Eurázsián, és több tíz millió embert ölt meg, de az eredetével kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

Most új felfedezésekre jutottak: a pestis áldozatainak fogaiban talált DNS-nyomok elemzése után azt a következtetést vonták le, hogy a fekete halál a mai Kirgizisztán északi részén kezdődött, ahol a pestis egy anyatörzse lehetett. A Nature cikke alapján a betegség kereskedelmi útvonalakon terjedhetett el Európába.

A fekete halál Wuhanja. 

– így nevezte Kirgizisztánt Johannes Krause, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet paleogenetikusa és a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette:

Hirdetés

Akárcsak a koronavírus, a fekete halál is egy új betegség volt, és egy hatalmas világjárvány kezdete, amely mintegy 500 évig tartott, ezért lenne fontos megérteni, hogyan jelent meg.

A bubópestis Európa lakosságának 30-50 százalékát ölte meg és az áldozatok testén kialakult fekete foltokról kapta a nevét. A betegség fájdalmasan megduzzadt nyirokcsomókat (bubókat), lázat, hányást, delíriumot és egyéb borzasztó tüneteket okozott. A pestist ugyan ma is elkaphatnánk, de a higiénia fejlődésével már nem igen fordul elő, és ha mégis, könnyen kezelhetnénk antibiotikumokkal.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/07/03/bubo-pestis-genetika-eredet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Tűzgömböt láttak Madrid felett, 77 kilométerre a felszíntől semmisült meg

Július utolsó napján egy különösen fényes meteor jelent meg Madrid felett, melyet sikerült visszakövetni egy …