2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Több mint 150 millió év után megtalálhattak egy elveszett kontinenst

Hirdetés

Több mint 150 millió év után megtalálhattak egy elveszett kontinenst

Bolygónk kontinensei nem mozdulatlanok, a lemeztektonika miatt folyamatos mozgásban vannak – így az évmilliók során volt, hogy szuperkontinensekké egyesültek, majd elszakadtak egymástól. Az Argoland leszakadásakor hátrahagyott óceáni medencében az óceánfenék szerkezete arra utalt, hogy a kontinens északnyugat felé sodródott, és valószínűleg valahol a mai Délkelet-Ázsia szigeteinek területén kötött ki, eddig azonban nem találták, hogy pontosan hol.

Mivel a geológusok csak apró, kontinentális töredékeket találtak, ezért az Utrechti Egyetem kutatói Délkelet-Ázsia geológiájához fordultak, hogy nyomokat találjanak Argoland sorsára vonatkozóan, írja az IFL Science.

Több szigetről, köztük Szumátráról, Borneóról és az Andaman-szigetekről származó rekonstrukciós modellek és terepi adatok segítségével felfedezték, hogy Argoland soha nem volt egyetlen, összefüggő kontinens; körülbelül 300 millió évvel ezelőtt kezdett darabokra szakadni, minek köszönhetően kialakult az, amit a kutatók „Argopelagónak” neveztek el.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/10/28/elveszett-kontinens-argoland-lemeztektonika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …