2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tízpercenként szállítanak kórházakba stroke-betegeket

Hirdetés

Tízpercenként szállítanak kórházakba stroke-betegeket

Hazánkban 200-250 ezren élnek a stroke árnyékában, ennyien hordozzák a rizikófaktorokat. Közülük minden ötödik, mintegy 40-50 ezer ember kerül stroke-központokba évente, és 15 ezren meg is halnak szélütésben. De úgy is fogalmazhatunk, hogy tízpercenként kórházba kerül egy stroke-beteg, és minden félórában bele is hal egy ember Magyarországon.

A szívbetegségek és a rák után stroke-ban (agyi érkatasztrófában) halunk meg legnagyobb eséllyel Magyarországon.

És ez csak az a szám, amiről tudunk. Ennél azonban több hasonló haláleset történik. A kórházak falain kívül, boncolás nélkül azonban nem lehet pontosan azonosítani a halál okát. Az érrendszeri problémák ugyanis nemcsak szélütést, hanem szívinfarktust, vagy tüdőembóliát is okozhatnak, mondta az Indexnek Dr. Hasitz Ágnes belgyógyász szakorvos.

Hirdetés

Mi a stroke, mik a jelei, és mit tegyünk, ha bekövetkezik?

Habár agyunk testtömegünknek mindössze két százalékát teszi ki, energiaigényünk körülbelül ötödét emészti fel. Ez a legéhesebb szervünk, ezért nagyüzemben működik: szívünk naponta körülbelül 1100 liter vért pumpál át rajta, miközben 75 liter oxigénnel és több mint tíz deka cukorral látja el az örökké (meleg ételekre) éhes gondolkodó és irányító szervünket.

Vérünkben felhalmozódó zsírok, koleszterin és egyéb olyan anyagok elmeszesítik az érfalakat, az erek beszűkülnek, gátolva ezzel a véráramlást. Ekkor jelentősen megnő a stroke (és a szívinfarktus és tüdőembólia) veszélye. Az ér eldugulása (trombózis), gyors beavatkozás nélkül, akár bénuláshoz vagy halálhoz vezethet.

Végzetes lehet, amikor megszakad az agy bizonyos területeinek vérellátása, az oxigén nélkül maradt agysejtek ugyanis néhány percen belül elpusztulnak.

Agyi érkatasztrófa legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, amelyet az esetek többségében fenyegető tünetek jeleznek előre. Ezért azonnal mentőt kell hívni, ha:

    • Az arc, a kar, vagy a láb (általában a test egyik oldalán) hirtelen érzéketlen lesz, zsibbad az egyik testfél, vagy gyengék, bénák a végtagok.
    • Beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavarok lépnek fel. Hirtelen elhomályosul a látás.
    • Hirtelen ránk törő szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
    • Zavartság, érzékelési, vagy memóriazavar, bizonytalanná válik a térbeli […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/12/03/tiz-percenkent-szallitanak-korhazba-stroke-beteget/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Az eddigi próbálkozások ugyanis kudarcot vallottak, az alvilági hely pedig mindmáig zavartalanul üzemel. Most azonban az …