2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tízezer méteres lyukat fúr a Föld középpontja felé Kína

Tízezer méteres lyukat fúr a Föld középpontja felé Kína

Elárasztották a munkagépek a kínai Hszincsiang régiót, május utolsó hetében ugyanis kezdetét vette az a projekt, melynek keretein belül a kínai állam egy tízezer méteres lyukat szeretne fúrnia az ország egyik legnagyobb sivatagában. A fúrás célja elméletben az, hogy feltérképezzék, pontosan milyen kőzetek is találhatók az ország alatt, illetve, hogy olyan felméréseket készítsenek, melyeket a földrengésekhez és vulkánkitörésekhez hasonló környezeti kockázatok során tudnak hasznosítani.

Az ország emellett abban is bizakodik, hogy a több mint tíz kőzetrétegen átívelő ásás utat nyit majd a krétakori időszakba is, ebben a mélységben ugyanis már akár 145 millió évvel ezelőtti leleteket is találhatnak.

Nem megy minden olyan egyszerűen

Ahogy az a Bloomberg jelentéséből kiderült, a fúráson dolgozókat már az első napokban meglepetés érte, a föld alatt lévő kőzetek ugyanis sokkal nedvesebbek voltak, mint amire számítottak. A projekt tudósai úgy hitték, a víz nem hatol be ilyen mélyen a kőzetekbe, a gyakorlat azonban rájuk cáfolt.

A kutatók továbbá abban reménykedtek, hogy a kontinens alatt meghúzódó gránitréteg alatt majd bazaltot találnak – ezt abból következtettek ki, hogy az óceáni kéregben ezt a felépítést figyelték meg –, a gyakorlat azonban ismét rájuk cáfolt, a vulkáni gránit alatt ugyanis csak még több, ez esetben már metamorf gránitot találtak.

A fúrási projekt nehézségét a legjobban egy teherautóhoz lehet hasonlítani, mely a stabil út helyett két vékony, kifeszített acélkábelen halad

– magyarázta a kínai állami hírügynökségnek Szun Csinseng, a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa a fúrással kapcsolatban, hozzátéve, hogy a projekt előreláthatólag 457 napig fog tartani.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3wMJZeGKGTY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen="" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/04/kina-10-ezer-meter-mely-lyuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy lézergiroszkóppal megmérték a Földön a napok hosszában lévő kis eltéréseket

A Föld forgása nem teljesen egyenletes. Ahogy forog felgyorsul és lelassul, ezzel egy nap sok …