2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Térképen az agresszív betelepülők

Hirdetés

Térképen az agresszív betelepülők

Ők az ínváziós növény- és állatfajok, a flóra és fauna szuperlényei. Közös bennük, hogy nagy tömegben támadnak, igénytelenek, és nem szeppennek meg akkor sem, ha nem éppen ideálisak a körülmények. 

Akár tanulhatnánk is tőlük, de mivel kiszorítják az őshonos fajokat, kellemetlenségeket okoznak, próbára teszik immunrendszerünket, és árvizeket okozhatnak, próbáljuk felvenni a kesztyűt ellenük.

Először is úgy, hogy felderítjük csapataikat, feltérképezzük, mekkora területet foglaltak már el.

Hirdetés

Büdösek és rémesek

A címeres poloskákat, úgy tűnik, nem lehet megállítani. Mára már bevették Budapestet és a nagyobb megyeszékhelyeket: Pécset, Miskolcot, Győrt, Debrecent. Ami kellemetlen hír, mert bár nem csípnek, büdös váladékot eresztenek, ha veszélyben érzik magukat. 

Címeres poloska

Címeres poloska

Fotó: Shutterstock

Széles körű ellenszenvet vívtak ki az Ázsiában honos harlekinkaticák (rémkatica), pedig nem is olyan régen, csak 2008-ban észlelték először Magyarországon. Nagyon falánk ragadozó, a levéltetvek réme, viszont nem hódító típus. Mit sem tudnánk a létezésükről, ha nem telepítik be őket szándékosan Észak-Amerikába, majd Európába.

Megszállta már a fél világot, az egyik leggyakoribb katicafaj az északi féltekén. Nem kedveljük őket, mert azontúl, hogy kiszorítják a sokszor megénekelt őshonos hétpettyes katicát, télen szívesen bandába verődnek és behúzódnak a lakásunkba. Az ablak- és ajtórések betömésén és rovarirtózáson kívül nem sokat tehetünk ellenük.

Kíméletlen taposók

Ahogyan egyelőre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/07/30/hatfelol-tamadnak-minket-az-ozonfajok.-most-terkepre-kerultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …