2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg mindig hétvégén romlik el az idő?

Hirdetés

Tényleg mindig hétvégén romlik el az idő?

Most éppen a tavaszias napok fordulnak át télibe a hétvégén, méghozzá meredek fordulattal. Ami persze normális, hiszen nem éppen 14-20 fokos madárcsicsergős időnek kellene rügyeztetnie a flórát februárban, pláne nem kellene megdőlnie a február 21-i melegrekordnak, de az érkező fagyos hidegfront, és a vele járó 15-20 fokos hőmérsékletesés keményen próbára teszi legtöbbünket. Na és azért is, mert pont a hétvégén érkezik.  

Olyan érzés ez, mint amikor minden (busz, troli, villamos és fotocellás) ajtó éppen előttünk záródna be, vagy csak azért is a kereszteződés kellős közepén robban le a kocsi, vagy akkor áztat el egy pár perces futó zápor, amikor elugrunk a boltba.

Mítosz vagy valóság?

Tényleg mindig hétvégére romlik el az idő? (Vagy csak az emlékezetünk csal meg, mint az egykor volt megannyi fehér karácsony esetében?) Egy mítosz, téves érzet, vagy pedig valóság, hogy az időjárás „szórakozik“ velünk?

Hirdetés

Ha racionálisan közelítünk a kérdéshez, akkor kapásból rávághatjuk, hogy nem, nem egy kárörvendő természetfölötti erő, kaján entitás játszik velünk rútul,

és azt is, hogy szinte lehetetlen, hogy rendszeresen kellemetlen idő rontsa el a hétvégéinket. A légkör ugyanis az egyik legkaotikusabban változó közeg a Földön, állapotait pont ezért nem lehet teljes pontossággal előrejelezni. Annyira komplex és sok változós rendszer, hogy kizárható, hogy mindig és pont akkor álljanak elő bosszantó időjárási helyzetek.

Ennek ellenére mégsem teljesen alaptalan a megérzésünk,

mert könnyen előfordulhat, hogy több héten, vagy akár több hónapon keresztül is éppen hétvégén érkezik meg a rossz idő (ha van valami, ami relatív, akkor a „rossz idő” fogalma […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/24/miert-mindig-pont-hetvegen-lesz-rossz-ido-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Egy graffiti szerint  Ha szemmel mindent el lehetne intézni, az utcákon csak halottak, és terhes …