2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Tényleg gyorsabb a pókszázlábú a gepárdnál?

Hirdetés

Tényleg gyorsabb a pókszázlábú a gepárdnál?

Talán nem él olyan ember a Földön, aki életében legalább egyszer ne találkozott volna a bútor mögül előmászó százlábúval. Nos, ők a légyölő pókszázlábú névre hallgatnak, s rendszerint már az első találkozáskor mély benyomást keltenek az emberben, megjelenésük ugyanis egy kicsit sem megnyerő. Különös ismertetőjelük, hogy iszonyatosan gyorsan képesek elslisszolni, ha veszélyben érzik magukat, miközben a testük nem kígyózik, mint a többi százlábúé, hanem mindig egyenes. A merev testhez kapcsolódó vékony lábak teszik egyébként lehetővé a meglepő, 0,4 m/s sebességüket.

Pókszázlábú

Pókszázlábú

Fotó: Wikipédia

Ez azt jelenti, hogy másodpercenként a testhosszának hússzorosát teszi meg, amivel abszolút rekorder, ilyen sebességre ugyanis – a testméretéhez képest – még az abszolút sebességi rekorder gepárd sem képes.

Hirdetés

És ha már test: a légyölő pókszázlábú nevű szobaszörny testmérete lábak nélkül 20-25 milliméter. Összesen tizennyolc testszelvénnyel rendelkezik, amiből tizenötön van egy pár hosszú, pókszerű járóláb (azaz a százlábúak közül csak bizonyos fajoknak van száznál több lába). A fej mögötti szelvényen minden százlábúhoz hasonlóan egy pár módosult állkapcsi láb található, amelynek végén méregkarmok vannak. A méregmirigy a tőízben helyezkedik el. Utolsó lábpárja hosszú, vékony, kicsit a fejen lévő csápokra hasonlít. A fejen látható az ízeltlábúak többségére jellemző, elsőként Tömösváry Ödön által leírt és később róla elnevezett Tömösváry-szerv, amely kémiai és/vagy hőmérsékleti változásokat érzékelő érzékszerv.

Mint ahogy életünk során megtapasztaljuk, a légyölő pókszázlábú általában éjszaka bújik elő, de nem azért, hogy ezzel is idegesítsen.

Ő pusztán egy éjszakai állat, azaz nappal az avarban vagy kövek alatt, illetve lakásban a bútorok mögött, padló- és falrepedésekben rejtőzik, míg éjszaka a legnagyobb bulikat képes tartani. Aktív ragadozó, gyorsaságát a zsákmányszerzés közben teljes mértékben kihasználja: egyszerűen lerohanja a legyeket, pókokat, de még az is előfordul, hogy ínyenc csemegeként csigákat és férgeket is elfogyaszt. Áldozatait állkapcsi lábaival ragadja meg, és egyszerűen megmérgezi zsákmányát. Fejlett szeme ellenére vadászat közben általában a hosszú csápok tapintó- és szaglóérzékére, valamint a szőrös lábak tapintására hagyatkozik. A számára veszélyt jelentő állatokat (darazsak, méhek) messzire elkerüli,

képes különbséget tenni a lehetséges préda és fenyegetés között.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/01/04/szazlabu-gyorsasag-gepard-sebessegi-rekord/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Az eddigi próbálkozások ugyanis kudarcot vallottak, az alvilági hely pedig mindmáig zavartalanul üzemel. Most azonban az …