2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Talán nem jártunk a Holdon, de egy golflabdát biztosan otthagytunk

Hirdetés

Talán nem jártunk a Holdon, de egy golflabdát biztosan otthagytunk

Ötven év után megtalálták végre azt a golflabdát a Holdon, amit Alan Shepard amerikai űrhajós röpített váratlanul a szürke poros messzeségbe 1971. február 6-án. Ő volt az első amerikai, aki az űrben járt 1961 májusában, és az ötödik ember a világon, aki a Holdra lépett.

Zsebében, személyes tárgyai között vitt magával két labdát és egy golfütőfejet, felerősítette ez utóbbit egy univerzális nyélre,

és ütött kettőt.

Hirdetés

Az egyik labda csak elgurult egy közeli kráterbe, űrhajóstársa pedig elugrándozott érte. A másik azonban felrepült, és eltűnt a sötét távolban. Majd Shepard fogta a felszerelését, és felszállt a Földre induló holdkompra. Mivel a Hold gravitációja csak hatoda a Földének, a golfrajongó asztronautának minden oka megvolt, hogy később büszkén emlegesse, a labdája csak repült, repült messze mérföldekre. Olyan távolra, hogy azóta sem találják.

Az ütést figyelve szakértők 200 méteresre becsülték a röppálya hosszát, ami tekintélyes távolság. Főleg ormótlan szkafanderben, egykezes lengőütéssel.

A NASA digitális képalkotó szakemberei viszont most nem szolgáltak jó hírrel: rábukkantak a golflabdára, mindössze 40 méterre az ütés helyétől. Alan Shepard performansza azonban így is meglepett mindenkit. Még a NASA akkori igazgatóját is. Ahogy Shepard később elmesélte, megkérdezte tőle, üthet-e párat visszaindulás előtt. „Semmi esetre sem”, volt a szigorú válasz. Az űrhajós azonban annyira elemében volt, hogy mégis lőtt kettőt, igaz, biztosította a vezetést, hogy szigorúan a küldetés végén játszik csak egy keveset. Az ütő azóta a New Jersey-i USGA Múzeumba került a relikviák közé.

Kérdés persze: hogy lazulhattak el ennyire a holdra szálló amerikai űrhajósok?

Hát úgy, hogy szinte már hazajártak a Holdra. Kevésbé közismert, hogy 1969. július 20-a és 1972 decembere között hat holdmisszió szállt le a bolygóra. Összesen 18 űrhajóssal, akik közül tizenketten sétáltak is a felszínen. Amíg az elsőt az egész világ lélegzet-visszafojtva, feszülten élő adásban nézte, és hallgatta Neil Armstrong improvizált mondatát: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”, addig a harmadik küldetésen Alan Shepard már hatalmas golfütésről beszélt.

A későbbi küldetések már-már piknikhangulatban teltek.

Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/03/27/talan-nem-jartunk-a-holdon-de-egy-golflabdat-biztosan-otthagytunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért hal meg több férfi járványok idején?

Miért hal meg több férfi járványok idején?

Világszerte egyértelműen azt mutatják a statisztikák, hogy Covid–19-betegségben nagyobb eséllyel halnak meg férfiak, mint nők. …