2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Szupernehéz oxigén arra utal, hogy gond van a fizika törvényeivel

Szupernehéz oxigén arra utal, hogy gond van a fizika törvényeivel

A valaha létrehozott legnehezebb verziója az oxigénnek rejtélyesen gyorsan szétesik. Ez a felfedezés azt jelenti, hogy természet alapvető erőiről való tudásunkkal valami probléma van. Yosuke Kondo a Tokiói Műszaki Intézet munkatársa és kollégái létrehozták az oxigén-28 – at  (az oxigén egy izotópja, aminek 8 protonja és 20 neuronja van), úgy hogy fluor atomok erőteljes sugarát folyékony hidrogénnel ütköztették. Minden egyes fluor atomnak 20 neutronja és 9 protonja van. Amikor ütköztek a folyékony hidrogénnel, mindegyik veszített egy protont és az atomok oxigén-28-cá váltak.

A kutatók arra számítottak, hogy ezek az atomok stabilak. De ehelyett azt találták, hogy csak körülbelül egy zeptomásodpercig (egy másodperc billiomod részének a trilliomod része) léteztek, és aztán a kevésbé nehéz oxigén-24-gyé és 4 neutronná bomlottak.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230901-oxigen.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …