2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sztrókot is okozhat a légszennyezettség

Hirdetés

Sztrókot is okozhat a légszennyezettség

A legfőbb, a levegőbe kerülő szennyező anyagok, melyek egészségünket veszélyeztetik a 2,5 mikronnál kisebb nitrogén-dioxiod és a szén-monoxid finomrészecskék, ezek könnyen bejuthatnak a légzés során a véráramba, elzárhatják az ereket, amivel szívinfarktus, sztrók következhet be.

A sztrók két fajtáját különböztetjük meg, az agyvérzés az esetek 15 százalékában fordul elő, az agyi infarktus pedig 85 százalékban. A légszennyezés az utóbbival hozható összefüggésbe, ugyanis az apró részecskék lerakódhatnak az érfalakban, beszűkítik azt, aminek következtében magas vérnyomás lép fel, és az agy nem jut elegendő vérhez. A hosszan tartó rossz minőségű levegő belélegzésével a finomrészecskék felhalmozódhatnak a szervezetben, ami vérrögképződéshez, tüdőembóliához vagy agyvérzéshez vezethet.  

A sztrók kockázati tényezői

A legtöbb esetben életmódbeli okai vannak a sztrók kialakulásának, az elhízás, a dohányzás, az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód sok esetben halmozati előzmény, amelyeken lehet változtatni, a légszennyezésből eredő rizikókat azonban az emberek többsége nem tudja kiküszöbölni.

„A magas légszennyezettségű napokon emiatt érdemes minél kevesebb időt az utcán tölteni, a kritikus órákban zárt ablakoknál tartózkodnunk beltéren, főleg a kockázati csoportba tartozóknak érdemes erre figyelniük” – idézi a Well közleményében az Amerikai Sztrók Szövetség tanácsait. 

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/23/stroke-ot-is-okozhat-a-legszennyezettseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez …