2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Szellemek és zöld emberek, avagy a tűzijátékok története

Hirdetés

Szellemek és zöld emberek, avagy a tűzijátékok története

A kétezer éves látványosság történetében az alkimisták, a tatárok és az olasz ipar is szerepet játszott.

A népünnepélyek alapját képező pirotechnikai látványosság közismerten Kínából ered, ahol i. e. 200 körül kezdtek bambusztöveket dobálni a tűzre. A bambusz üreges szára felhevülve hangos durranásokkal dezintegrálódott, amit a korabeliek a gonosz szellemeket elűző jelenségnek tekintettek.

A legnicai csata

A legnicai csata

Hirdetés

Fotó: Wikipedia

Az örök élet elixírjét kereső kínai alkimisták salétrom, szén és kén keverésével az V. században felfedezték a fekete lőport. A Szung-dinasztia idején, a IX. században készítették az első pirotechnikus tűzijátékokat. Ezeket eredetileg, ahogy korábban a bambuszt, a tűzbe dobálva petárdaként használták, hanghatást keltettek, és továbbra is szelleműző célt szolgáltak.

A XII. században a hadseregek is elkezdik hasznosítani a lőport, a század végére már komplett bambuszrakétákat építenek, amivel többé-kevésbé célzott csapást tudnak mérni az ellenségre. A tűzijáték ekkor emelkedik fel a talajról, és kezdik nyílvesszőkön fellőni. 

1241-ben a mongolok betörésével érkezik meg Európába a lőpor. A sziléziai Legnicánál lezajlott csatában a mongolokkal érkező kínai szakemberek tűzsárkányai okozta riadalom nyomán a cseh–lengyel seregek és német nehézlovasság soraiban felbomlik a rend, és a mongolok győzelmet aratva haladnak tovább Magyarország felé.

A csatatereken kívül a XVII. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/20/a-tuzijatek-tortenete-kina-alkimista-tatar-haditechnika-zold-emberek-allamalapitas-nemzeti-unnep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Évszázados ételek A festői Olaszország nemcsak épületeiben tükrözi különlegességét, hanem gasztronómiájában is, így tehát az …