2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Hirdetés

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Bizonyára Ön is feltette már a kérdést, ha még nem, mi most feltesszük: miként lehetséges, hogy temérdek műholdképpel, azonnali információkkal, a világ leggyorsabb számítógépeivel is gyakran félremegy prognózis?

Az még hagyján, hogy váratlanul bőrig ázunk, az előrejelzés és szándékaink ellenére fagyoskodni vagyunk kénytelenek, vagy vörös riasztás miatt otthon gubbasztunk, miközben ragyog az idő. Az előrejelzés stratégiai, nemzetgazdasági, sőt katonai kérdés is. Éppen a 1854-es krími háború, és az angol és francia flottát megsemmisítő többnapos vihar kellett ahhoz, hogy komolyan foglalkozni kezdjenek a tudományos alaposságú prognózisokkal.

A kérdésre a rövid, instant válasz így hangzik: az örökké mozgó, változó, átalakuló légkör annyira bonyolult rendszer, hogy egyelőre ennyit tudunk.

Hirdetés

És már ez is nagy szó!

A krími háború után majdnem hetven évet kellett várni, hogy megszülessen az első érdemleges numerikus légköri modell. Egy elfogadható prognózishoz azonban olyan mennyiségű számításra volt szükség, hogy Lewis Fry Richardson brit matematikus egyszerűen feladta.

Újabb harminc, félrement időjóslásokkal teli év múlt el, mígnem a világ első programozható elektronikus számítógépe, a nevezetes ENIAC, 1950-ben ünnepélyesen kiszámolta a történelem első bevált időjárás-előrejelzését.

Mi tartott ilyen sokáig?

Hát az, hogy a légkör igencsak kaotikus természetű, jelleme bizonytalan. Hosszabb távon nem igazán lehet számítani rá. Ezt értette meg Edward Lorenz meteorológus az 1960-as években. Ebben az a kellemetlen, hogy még elméletileg sem jelezhető előre az időjárás, vagy az éghajlat viselkedése úgy, ahogyan szeretnénk. Nem lehet tudni, hogy bármilyen változásnak mi lesz a pontos kimenetele. Ez még akkor is így lenne, ha teljes részletességükben ismernénk a működési elveket. (De nem ismerjük).

Mindössze 360 x 24 millió egyenletet kell megoldani

Egészen a kilencvenes évekig minden nap csupán egyetlen egy prognózis készült a legnagyobb intézetekben is. Aztán […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/10/17/meddig_lehet_elorejelezni_az_idojarast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/27/a_csecsemok_es_a_kisgyerekek_sokkal_okosabbak_mint_az_gondolnank/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …