2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Szájbarágó: tornádó pusztított Kadarkúton?

Hirdetés

Szájbarágó: tornádó pusztított Kadarkúton?

Az előző évekhez képest szokatlan hőség jellemezte a júniust, amely péntek este félelmetes villámok kíséretében kis időre alábbhagyott. A hőségnek véget vető villámok világították be Magyarország egét, és – ahogy arról beszámoltunk – Kadarkúton hatalmas pusztítást okozott a hirtelen érkezett időjárás. A város házait szétverte a vihar, több mint háromszáznak a teteje ment tönkre.

A viharvadászok is tornádóról számoltak be az oldalukon, jelzéseik szerint Kalocsán is hasonló égi jelenség volt, mint amilyet a somogyi településen tapasztaltak. Ahogy írták, múlt hét pénteken nagyon kedvező feltételek alakultak ki a heves zivatarok létrejöttéhez. A nyugati országrészben több helyen pattantak ki szupercellás zivatarok, többfelé hullott hatalmas szemű jég, Kalocsán tornádó is kialakult.

A megváltozott időjárási viszonyok közti eligazodásban dr. Pongrácz Rita, az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének tudományos munkatársa, illetve Tóth Gábor Gyula viharvadász segít. 

Hirdetés

  • Miért éppen most?

A viharvadász szerint ideális időjárási viszony alakult ki múlt pénteken hazánkban. A hőség záró frontjaként az afrikai térségből forró levegő áramlott Magyarország felé, amely nagyon sok energiát tudott felhalmozni. Ez a forró levegő találkozott a Nyugat-Európából érkező ciklonnal, amely több napig időzött előbb Franciaországban, majd pusztítást végzett Németországban és Csehországban. Tóth Gábor Gyula kiemelte, hogy a nedvesség és az instabilitás, amely kedvez a felhőképződésnek, ideális táptalaj az ebből kialakuló tornádónak.

Általánosságban pedig Tóth Gábor Gyula hozzátette: a globális klímaváltozás az okozója annak, hogy az olyan jelenségek, mint a szupercellák vagy az azokból képződő tornádók már hazánkban is felütötték a fejüket, és fel kell készülnünk arra, hogy egyre szaporodni fognak.

  • Mi az a szupercella?

Komját Kornél, a Viharvadászok Egyesület elnöke, aki egyben az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa is, elárulta a szupercellák kialakulás nyáron a legvalószínűbb, de áprilistól, szeptemberig tartó időszakban is előfordulhatnak. Ahhoz, hogy szupercella alakuljon ki, szükség van minden olyan feltételre, amely egy zivatar kialakulásához szükséges, vagyis a légkör instabilitásra, légnedvességre, illetve úgynevezett emelés is kell, ami megemeli a légelemeket. Ez utóbbi lehet akár egy hidegfront is, de a szélnyírás is szükséges, hogy szupercella alakuljon ki.  A szél iránya és sebessége a magassággal változik, ennek hatására forgó feláramlással rendelkező zivatarok, azaz szupercellák alakulnak ki.  Ezek a képződmények üllőalakúak, vagyis az alsó részük oszlopszerű, míg a tetejük kiszélesedik, és nagyjából tíz-tizenkétezer méteres magasságban helyezkedik el.

Láncokba fejlődő zivatarfelhő vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án

Láncokba fejlődő zivatarfelhő vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ilyen láncokban jöhetnek létre az úgynevezett fejlett zivatarfelhők, vagyis a szupercellák. Különlegességük, hogy hosszú életűek, nagyon nagy kiterjedésűek és a tengelyük körül forognak. Veszélyességük abban rejlik, hogy a belsejükben jóval nagyobb a légáramlás, mint az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/06/28/szajbarago-akkor-most-tornado-pusztitott-kadarkuton-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Az olimpia eredetileg egy atlétikai és vallási ünnep volt, amelyet Zeusz főisten tiszteletére rendeztek Olimpiában, …