2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sötét gondolatokra csábít az éj, valami megváltozik az agyban

Hirdetés

Sötét gondolatokra csábít az éj, valami megváltozik az agyban

A tanulmány szerzői szerint az emberi test és az agy egy természetes, 24 órás tevékenységi ciklust követ, ami befolyásolja érzelmeinket és viselkedésünket. Vagyis bizonyos órákban hajlamosak vagyunk adott módon érezni és cselekedni. Napközben a molekuláris szintek és az agyi aktivitás az ébrenléthez van hangolva, éjjel viszont a pihenéshez, az alváshoz.

Extra fókusz

Evolúciós szempontból ennek persze fontos szerepe volt: az emberek sokkal hatékonyabban vadásztak és gyűjtögettek nappali fényben, az éjszaka viszont kiválóan megfelelt a pihenésre. De mivel ekkor kiszolgáltatottabbak is vagyunk, a sötétben szokatlanul éberen reagálunk a negatív ingerekre, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Ez anno jó szolgálatot tett nekünk, mikor még a szabadban éltünk, kitéve a ragadozók kényének-kedvének, de mára ez a túlzott fókuszálás veszélyes gondolatokra ragadtathat minket.

Elizabeth Klerman, a Harvard Egyetem neurológusa azt mondja,

Emberek milliói vannak ébren éjszaka és bizonyított, hogy agyuk nem működik olyan jól, mint napközben.

Hirdetés

Az öngyilkosság és az önbántalmazás is nagyon gyakori a sötét órákban, sőt, egyes kutatások háromszor nagyobb öngyilkossági kockázatról számolnak be éjfél és reggel 6 óra között, mint bármely más napszakban. Egy 2020-as tanulmány szerint az öngyilkossági kockázatot valószínűleg a cirkadián ritmus felborulása okozza.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/13/cirkadian-ritmus-alvas-stressz-almatlansag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …