2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sötét erők munkálkodnak az intelligencia mögött

Sötét erők munkálkodnak az intelligencia mögött

Az érzelmi intelligencia (EQ) mérésére számtalan tesztet találunk különböző weboldalakon, de ha ezeket (sokszor jogosan) nem tartjuk elég megbízhatónak, pszichológussal konzultálva kideríthetjük, a miénk mennyi. Miért fontos, hogy tudjuk? Boldogságunk, sikereink, kapcsolataink minősége nagyban függ attól, hogyan viselkedünk, alkalmazkodunk, hogy oldjuk meg a problémákat, empatikusak vagyunk-e, felismerjük-e saját érzelmeinket és másokéit, tudjuk-e szabályozni őket, és könnyen alkalmazkodunk-e. Már ebből a felsorolásból is látszik, hogy az érzelmi intelligencia mindennapjaink minden percében jelen van, hat a munkánkra és az egészségünkre is. Minőségét, nagyságát főleg a gyerekkori tapasztalatok, a nevelés határozza meg: ha szüleink empatikusak voltak velünk, beszéltek az érzelmeikről, és kíváncsiak voltak a mieinkre, nagy valószínűséggel fejlett lesz a mi EQ-nk is.

Hátulütők

Az érzelmileg intelligens ember boldog, hasznos és népszerű lehet, hiszen odafigyel másokra, képes csapatban dolgozni, és tudatában van nemcsak saját, de mások lelkiállapotának is. Igen ám, de épp ez a sok nagyszerű tudás teheti őt manipulátorrá, ahogy a friss kutatások feltárták. Ugyanis ismereteiket a többiek irányítására is felhasználhatják, elég, ha diktátorok érzelmektől túlfűtött beszédeire gondolunk, melyeknek a tartalma sokszor üres, semmitmondó, vagy épp gyűlöletkeltő, de az érzelmeken keresztül bevonják a hallgatóságot.

Az érzelmileg intelligens emberek eltitkolhatják igazi énjüket, és karizmatikusnak, barátságosnak mutatják magukat, hogy így befolyásolják mások objektív ítéleteit.

Mivel gyorsan kiismerik a többieket, érzelmeiket ügyesen dekódolják, nem esik nehezükre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/15/erzelmi-intelligencia-negativ-hatas-munka-egeszseg-kapcsolat-manipulacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …