2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Sokan elhanyagolják a lábnapot, pedig életet is menthet

Sokan elhanyagolják a lábnapot, pedig életet is menthet

Az edzőtermi szleng részeként már biztosan sokan hallották a „Never skip leg day”, azaz „Soha ne hagyd ki a lábnapot” aranyköpést, amely a köznyelvben, a hétköznapok során is egyre többször hallható, különböző kontextusban. 

A mondat legtöbbször akkor hangzik el, amikor valaki igazán komoly hangsúlyt fektet a felsőteste, így a mell, a váll, a hát és a karizmok erősítésére, azonban törzstől lefelé egyáltalán nem végez edzésmunkát, így idővel a fent magára pakolt izomtömeg mellett jócskán eltörpülnek a vékony lábai. 

Ez amellett, hogy meglehetősen aránytalan testfelépítést eredményez, az egészségre is káros lehet, egy friss kutatás szerint ugyanis komoly előnyt jelenthet, ha valaki időt szán a lábizmok megerősítésére is. 

Azt már többször is alátámasztották bizonyítékokkal, hogy az izom építése jótékony hatással lehet a szívre, sőt, szívroham után is jobb eredményekhez vezethet – egy friss kutatás szerint a lábizom erősítése kiemelten jótékony hatású lehet.

Az Európai Kardiológiai Társaság 2023 tudományos kongresszusán ebben a hónapban, Prágában bemutatott új kutatása ugyanis állítja: a nagyobb lábizom összefügg a szívinfarktus utáni szívelégtelenség kialakulásának alacsonyabb kockázatával, azaz

sokkal több esélye van valakinek túlélni egy szívrohamot akkor, ha a lábizmait is rendszeresen erősíti. 

Az eredményeket egyelőre nem publikálták lektorált folyóiratban, de a kutatás szerzői rávilágítanak a rendszeres testmozgás és az izomerő megőrzésének fontosságára, mivel az izomtömeg csökken az életkor előrehaladtával, ami hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/01/edzes-konditerem-labnap-szivroham-egeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …