2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Senki nem menekülhet tőlük, és most kezdenek beköltözni a lakásba is

Senki nem menekülhet tőlük, és most kezdenek beköltözni a lakásba is

Cikázik, mint a villám, majd lepihen a karunkon, és mikor már kárörvendő vigyorral azt hisszük, most elkapjuk a grabancát, ha kell, a karunkon nyomjuk szét egy fájdalmas csapással a piszok vérszívót, akkor a szúnyog megint kereket old és elsüvít a levegőben. De miért ilyen nehéz leütni a kis galádokat?

Fontos kérdés, hiszen nem régen itthon is megjelentek az afrikai tigrisszúnyogok, ezért korlátozta augusztusban az Országos Vérellátó Szolgálat a véradást azoknál, akik legalább egy napig a nyugat-nílusi vírus szempontjából kockázatosnak minősített budapesti kerületekben tartózkodtak. Ahogy az Index is megírta, az ázsiai tigrisszúnyog számos veszélyes patogént hordozhat, de egyelőre csak az Európában őshonosnak számító dalos szúnyogban detektálták a nyugat-nílusi vírust. A betegség Magyarországon már tucatnyi fertőzést okozott.

Védelmi csapás

A szúnyogok menekülési stratégiáit már többször tanulmányozták a kutatók, Antoine Cribellier, a holland Wageningeni Egyetem munkatársa kollégáival a maláriaszúnyogot és az egyiptomi csípőszúnyogot vizsgálta, emberi kéz támadását szimulálták mechanikus légycsapóval. A kamerákkal rögzített szúnyogmozgásokon megfigyelték, hogy amikor egy állat a légycsapó hatókörébe került, támadásba lendült, ezt „védelmi csapásnak” hívták.

A kutatók négy különböző fényviszony között tesztelték a szúnyogok reakcióját, a teljes sötétségtől a félhomályig, hogy meghatározzák a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/18/szunyog-malaria-tigris-szunyog-betegsegek-lecsapas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …