Eddig úgy tudtuk, ha néha csalunk kicsit a diétában, az még jót is tehet, mert csökkentjük a nyomást, amit a finomságok megvonása okoz. Együnk nyugodtan egy kis sütit hétvégén, fehér lisztes pékárut minden pénteken, vagy fagyit, ha süt a nap szombaton? Semmi baj, újult erővel fókuszálhatunk az egészséges diétára hétfőtől – olvashattuk a magazinok lapjain. De az Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) friss kutatása azt bizonyította, az egészségtelen étkezés, még ha nem is rendszeres, akkor is negatív hatással lehet az agyműködésre és a bélrendszer egészségére is.
Patkánykísérletekből derült ki, hogy azok a rágcsálók, amelyek noha többnyire egészségesen táplálkoztak, de időnként magas cukor- és telítettzsír-tartalmú ételeket is kaptak, jelentős kognitív károsodást szenvedtek, különösen a térbeli memória területén, és negatív változások történtek a bélbaktériumok összetételében is.

Az az agyad, amit eszel
Margaret Morris, az UNSW idegkutatója azt mondja,
a vizsgálatok azért jelentősek, mert elősegíthetik az időskori kognitív hanyatlás megelőzését.
Egy korábbi kutatás során egyébként már összefüggést találtak a helytelen táplálkozás és a hosszú távú memória károsodása között. Kiderült, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend csökkentheti a hippokampusz agyi régió méretét és működését, ami elengedhetetlen a tanuláshoz és a memóriához.
Az új rágcsálókísérletek során magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott táplálékot váltogattak egészséges étrenddel, […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/20/dieta-kognitiv-kepesseg-hizas-fogyas-agymukodes/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!