2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Saját Hold-szondát bocsátott fel Dél-Korea

Hirdetés

Saját Hold-szondát bocsátott fel Dél-Korea

A főleg az árnyékos és hűvös, de jégben, esetleg vízben gazdag sarkvidéki területeket kutató Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) közép-európai idő szerint péntekre virradó éjjel bocsátották fel a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon-9 rakétájával.

Ha minden a tervek szerint halad, Dél-Korea első, hét év alatt elkészült űrszondája decemberben áll Hold-körüli pályára 100 kilométeres magasságban. A kelet-ázsiai ország ezzel csatlakozik az Egyesült Államokhoz és Indiához, amelyeknek már most is kering űreszköze a Hold körül, és Kínához, amelynek egy holdjárója kutatja az égitest úgynevezett sötét – a Földről nem látható – oldalát. India, Oroszország és Japán is még idén vagy jövőre újabb Hold-missziót tervez indítani, akárcsak több magáncég az Egyesült Államokban és másutt.

Egy tavaly októberi félresikerült próbálkozás után Dél-Korea idén júniusban első ízben sikeresen fellőtt egy saját gyártású rakétát (Nuri) is, amely több műholdat állított pályára.

(MTI/AFP/AP)

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20220805-sajat-holdszondat-bocsatott-fel-delkorea.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy iPad méretű mélytengeri ászkarák fajt fedeztek fel a Mexikói-öbölben

Az ászkarákok rendkívül eltérő méretűek, a kis, 1 milliméternél kisebb egyedektől , az óceán mélyén …