2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Saját csecsemőjét ölte meg a náci szimpatizáns pilóta?

Hirdetés

Saját csecsemőjét ölte meg a náci szimpatizáns pilóta?

89 éve történt, hogy 1932, március 1-én elrabolták Charles Lindbergh, a legendás fiatal pilóta gyermekét, majd a sikertelen váltságdíjátadás után kegyetlenül meggyilkolták. A gyilkost elvileg elfogták és kivégezték, ám az egész sötét ügy körül mind a mai napig sok a kérdőjel – különösen azután, ami azóta Lindberghről kiderült.

Charles Lindbergh a Spirit of St. Louis mellett állva, amellyel átkelt az óceánon.

Charles Lindbergh a Spirit of St. Louis mellett állva, amellyel átkelt az óceánon.

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Nehéz ellentmondásosabb karaktert találni az elmúlt évszázad történelmében Charles Lindberghnél: a hős pilótát, akinek nevét először akkor ismert meg a világ, amikor 1927-ben először repülte át egyedül az atlanti óceánt – New Yorktól Párizsig. Lindbergh életútja azonban később egyaránt övezték olyan tragédiák, mint a csecsemőjének elrablása és meggyilkolása, illetve 

Hirdetés

különösen sötét ügyek,

mint például a nácikkal való szimpatizálás, a házasságszédelgés minősített esetei, amelyeket csak csekély mértékben árnyaltak az olyan pozitív cselekedetei, mint a második világháborús résztvétele amerikai pilótaként, illetve az élete vége felé elég komolyan vett környezetvédő tevékenysége. Charles Lindbergh-et lehetetlen egyetlen skatulyába belerakni, mi most a róla írt korabeli feljegyzések és könyvek alapján próbálunk egy összetett képet kialakítani róla. 

A hős amerikai pilóta?

Az ifjú Charles Lindbergh tényleg eltagadhatatlan érdeme, hogy 1927-ben ő volt az első pilóta, aki egyes-egyedül átrepülte az óceánt 33 és fél óra alatt, New Yorktól Párizsig, ezzel pedig valóban rekordot döntött. Párizsba érve igazi hősként ünnepelték, a 25.000 dollár kitűzött jutalom ütötte a markát, és a 25 éves az fiatalember addigi ismeretlenségből egy csapásra világhírű „sztár” lett – igazi „celeb” a szó korabeli értelmében. Szinte törvényszerű, hogy a fejébe szállt a dicsőség és egyik első tőle idézett mondat ez volt, amelynek köszönhetően bepillantást nyerhetünk a hirtelen híressé vált fiatal férfi lelkivilágába:

Voltak olyan pillanataim a repülőgépen, amikor úgy tűnt, hogy már nem is vagyok halandó, ahogy Istenként néztem le a földre.

Persze, 25 évesként nem nehéz elszállni, amikor a repülővel történt landolás után százezres éljenző tömeg vesz körül. Hozzá kell viszont tenni, hogy ha ’27-ben nem nyeri meg a versenyt, és kudarcot vallott volna, akkor más pilóták napokon belül megtették volna az átkelést. A crimetraveller.org írása szerint Lindbergh csak egy átlagos fiatal pilóta volt, aki legyőzte a rivális pilótákat azzal, hogy ő kelt át először az Atlanti-óceánon a 25 000 dolláros nyereményért. Évekkel később a felesége egyik barátja ezt mondta róla:

Ha nem tette volna meg ezt az utat, akkor most benzinkutas lenne Minnesotában.

Charles apja egyébként amerikai politikus volt, az amerikai kongresszus tagja, az eredetileg svéd nemzetiségű nagyapja pedig szintén politikus, aki egy korrupciós ügye utáni leleplezés miatt menekült az USA-ba szeretőjével és egyetlen közös fiúkkal, az idősebb Charles-szal. Az idősebb Charles Lindbergh azáltal vált híressé, hogy arra szólította fel az amerikai parlamentet, hogy ne vegyenek részt az első világháborúban. Ez a motívum aztán a fiatalabb Charles Lindberghnél is felmerült, aki ugyanerre szólította fel az amerikaiakat a második nagy világégés alatt. 

GettyImages-530727258

Fotó: Lindberg együtt repült a feleségével – még amikor utóbbi héthónapos terhes volt, akkor is. George Rinhart / Getty Images Hungary

A csecsemőrablás és gyilkosság előzményei

Nem sokkal a sikeres repülés után Charles megismerkedett Dwight Morrow diplomatával és három lányával. Állítólag mindháromnak udvarolt (Elizabeth-nek, a legidősebb lánynak komolyabban is), de végül a középsőt, Anne-t vette el. Érdekes színfoltja a sztorinak, hogy a legkisebb lány, Constance egy ismeretlen zsarolótól kapott egy olyan levelet, amelyben egész konkrétan 50.000 dollárt követeltek az apjától, különben a zsaroló azzal fenyegetőzött, hogy elrabolja és megöli a lányt. Az 50.000 dollárt egy temetőben kellett volna elhelyezni egy dobozban… Sosem derült ki, ki volt a fenyegető levél írója…

Miután Charles Lindbergh elvette Anne-t feleségül, megtanította a lányt repülni, olyannyira, hogy később együtt repültek a világon mindenfelé. Anne persze ezt élvezte, a korabeli fényképeken azt lehetett látni, hogy boldogan mosolyog a duplaszárnyú repülök mellett a férjével állva, vagy a pilótafülkében ülve, azonban a rózsaszín összképet árnyalja, hogy 

hét hónapos terhesen is repülnie kellett,

és állítólag ekkor történt, hogy négy napig kórházba került, mert repülés közben rossz levegőt szívott be. Sokan ennek róják fel, hogy kis Charles-bébi a testéhez képest irreálisan nagy fejjel született és angolkórban is szenvedett, ezért speciális étrenden kellett élnie. 

Az Lindbergh-ügy egyetlen vádlottja és elítéltje: Bruno Richard Hauptmann. Az ítélet után halálra ítélték és villamosszékben halt meg.

Az Lindbergh-ügy egyetlen vádlottja és elítéltje: Bruno Richard Hauptmann. Az ítélet után halálra ítélték és villamosszékben halt meg.

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

„Az évszázad bűnténye”

Az azóta világhírűvé vált csecsemőrablás 1932. március 1-én történt, Charles Augustus Lindbergh Jr.-t, a Lindbergek 20 hónapos elsőszülött gyermekét ezen a napon rabolta el egy ismeretlen tettes a Highfields-kúria emeletén lévő bölcsőből, miközben az apa lent olvasott egy könyvet, az anya pedig éppen a kiszállt a fürdőkádból.

A tettes egy macskakaparással, rossz helyesírással írt levelet hagyott hátra, amelyben ötvenezer dolláros váltságdíjat követelt. Innentől kezdve maga Lindbergh, a rendőrség és az FBI is nyomozott a csecsemőrablás után.

Rengeteg tárgyi bizonyítékot találtak: egy kézzel készített, ámde láthatóan profi ács keze alól származó létra, amivel megközelítették az emeleti gyerekszoba ablakát, és egy véső. A levél alján egy különös jel: két, egymást metsző kék karika, a metszetük pirosra színezve, továbbá három lyuk a papíron.

A gyermekrabló később felhívta Lindberghet és közölte, hogy emelkedett a tét: immár hetvenezer dollár az ára a kis Charles Junior szabadulásának. Lindberghben felmerült, hogy a rablás a szervezett alvilág munkája, emiatt pedig felbérelt egy Morris Rosner nevű korábbi maffiózót, hogy kutassa fel, hogy ki rabolta el a gyermekét – ez persze vakvágánynak bizonyult. Az adócsalásért börtönben ülő

Al Capone viszont üzent Lindberghnek:

 ha segít neki kijutni, ő garantálja, hogy kapcsolatai révén megtalálják a kisfiút – vele Lindbergh nem foglalkozott.

Felpörögnek az események

A rendkívül szövevényes ügy során végül egy különös közvetítőn (egy nyugdíjazott bronxi iskolaigazgatón) keresztül egy temetőben (!) kifizették a tettest, aki a csecsemőt nem adta át, csak egy instrukciót: a gyermek egy Nellie nevű hajón van, épségben. Csakhogy a hajó üres volt. Az állítólagos rabló lelépett a pénzzel – a bankjegyeket viszont megjelölte a rendőrség, így a pénztárosok a nyomravezetői díj reményében innentől kezdve aktívan árgus szemekekkel figyelték, hol kerülnek elő a jelzett sorszámú bankók.

Drámai fordulat következett be az ügyben, amikor

egy teherautósofőr megtalálta a kis Lindbergh-csecsemő holttestét a rablás után, egy félig kiásott gödörben, rettenetes állapotban.

A vizsgálatok és maga Lindbergh is azonosították a kis Charles Juniort, aki a kórboncnok szakvéleménye alapján egy fejre mért erős ütés következtében már az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/03/01/sajat-csecsemojet-olte-meg-a-naci-erzelmu-legendas-pilota-charles-lindbergh-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért hal meg több férfi járványok idején?

Miért hal meg több férfi járványok idején?

Világszerte egyértelműen azt mutatják a statisztikák, hogy Covid–19-betegségben nagyobb eséllyel halnak meg férfiak, mint nők. …