2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Rosszul tudtuk: a szauna nem méregtelenít

Hirdetés

Rosszul tudtuk: a szauna nem méregtelenít

Ha nem tapasztalnánk saját bőrünkön, és valaki csak mesélne róla, talán el sem hinnénk, hogy egy 100 Celsius-fokos fahelyiségben lazán kibírunk negyedórát egymás után többször is, és még jól is érezzük magunkat a tortúrától. Szervezetünk annyira vadul reagál, hogy félliternyi vizet izzad ki magából tizenöt perc alatt, szívverésünk pedig 70-ről 100-ra ugrik, már ha tréningben vagyunk. Ha csak hébe-hóba látogatunk forró kabinokat, akkor akár 150-et is verhet a szívünk percenként.

És hogyhogy nem fövünk meg?

A forró levegő ugyanis pár perc alatt 40 fokra melegíti a bőrünket, a vad izzadás hűtő hatása miatt azonban testünk belső 37 fokos maghőmérséklete csak lassan emelkedik: húsz perc alatt csak 0,4 fokkal. Ezért aztán saját lábunkon hagyhatjuk el a katlant.

Nem tódítunk sokat, ha azt mondjuk: a szaunázás végső soron

egy önkéntesen vállalt sokkterápia.

Hirdetés

Főleg ha keményen űzzük, és gőzölögve, pihenés nélkül jéghideg vízbe csobbanunk. De a finn szaunát körüllengő jótékony hiedelmek közül sajnos ki kell húznunk a méregtelenítést, az ugyanis a máj és a vese feladata, a szauna nem oszt-szoroz közvetlenül toxinügyekben. Csak áltatjuk magunkat, ha pusztán az extrém hőingástól remélünk megtisztulást, a testünkről ömlő verejtékkel ugyanis csak víz és némi só távozik belőlünk, káros anyagok alig. Ám mivel a vérkeringés felpezsdül, közvetve az anyagcsere, azzal együtt pedig a mérgek kiválasztása is felgyorsul. Hiába csak ücsörgünk a padon, egy bevállalósabb szaunázást alapos testedzésként él meg a szervezetünk. A hűvösebb, csak 50-60 fokos infraszauna hatása is üdítő, csakhogy az sem méregtelenít.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/01/24/rosszul-tudtuk-a-szauna-nem-meregtelenit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …