2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Próbáljuk ki ezt a 7 módszert a fenntarthatóbb gardróbért!

Hirdetés

Próbáljuk ki ezt a 7 módszert a fenntarthatóbb gardróbért!

Egyre többen törekszenek a zöldruhásszekrényre, mert már igen széles körben elterjedt, hogy a ruhaipar az egyik legszennyezőbb ágazat a világon. Sok vizet használ, tetemes mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki, mérgezők a természetbe kerülő poliészter vegyületei, és a gyapothoz szükséges műtrágya is rettenetesen káros a környezetre. A ruhák előállítása fokozza az üvegházhatású gázok meglétét a légkörben és hozzájárul a globális felmelegedés egyre gyorsuló folyamatához.

Átalakítás, javítás, turkálás 

Talán mindenki szekrényének mélyén lapulnak kevésbé menő darabok, amelyeket még sincs szívünk kidobni, ezeket egy kis kreativitással divatos darabokká lehet alakítani. Egy felvarró, pár extra gomb, pluszzseb, kiengedés a hosszból vagy lerövidítés, szűkítés, festés, ezek mind új formát és stílust adhatnak megunt ruháinknak. 

Nagyon fontos, hogy akkor se mondjunk le szeretett ruháinkról, ha bajba kerülnek. Ha leugrik egy gomb, a varrás mentén elszakad az anyag, tönkremegy a cipzár, akcióba lép a moly, vigyük el egy varrónőhöz, vagy próbáljuk megjavítani mi magunk. Gombot varrni mindenki tud, csak egy erős szemüveg vagy nagyító kell hozzá. 

Ha mégsem tudunk ellenállni a gardróbfrissítés sürgető vágyának (ezt különösen évszakváltáskor érezhetjük, vagyis most!), ne szaladjunk a fast fashion márkák boltjaiba, inkább célozzuk meg a legközelebbi turkálót. Itt különleges, egyedi és sokszor top márkás (ha ez fontos szempont) darabokat is találhatunk fillérekért. Ezek biztosan nem fognak szembejönni velünk az utcán, ráadásul az új ruhák esetleges friss festékmaradványai is kikoptak már belőlük.

Hirdetés

Ruhabérlés vagy jótékonykodás?

Külföldön már nagyon elterjedt a ruhabérlés (ez nálunk még csak az alkalmi vagy esküvői daraboknál bevett módszer), aminél havi előfizetést is lehet választani, de akár egyszeri alkalomra is használhatjuk. Itthon inkább a csere népszerű, erre jó példa a gardrobcsere oldal, ahol táskák, ruhák, cipők és egyéb kiegészítők találnak gazdára a tagok között.

Egy alapos szanálást követően […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/22/zold-gardrob-turkalas-javitas-kapszula-kollekcio-tudatos-vasarlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …