2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Poszt-Covid nemzeti kutatási programot indít az Akadémia

Hirdetés

Poszt-Covid nemzeti kutatási programot indít az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésének Díszünnepségét követő sajtótájékoztatón jelentette be Freund Tamás, az MTA elnöke, hogy négy nagy témában indít kutatási pályázatot az intézmény. A társadalmi és nemzetstratégiai prioritásokhoz kapcsolódó programokat Freund Tamás elnök, Kollár László Péter főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes ismertette. Ezek fedezetére évente összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az alábbi programok indulnak:

  • Nemzeti Agykutatási Program 3.0,
  • Technológiák és fenntartható fejlődés,
  • Tudomány a magyar nyelvért,
  • Poszt-Covid nemzeti program.

A nemzeti programok indítását egy éves előkészület előzte meg. Ennek fedezete beépült a költségvetésükbe, tehát ez minden évben 3 milliárd forint lesz.

Hirdetés

A folytatódó agykutatási program az élettudományokat fedi le, és most újabb négyéves ciklust fedeznek belőle. A természettudományok területén az új technológiák és a fenntartható fejlődés társadalmi szerepét kutatják. A humán tudományoknál pedig a magyar nyelvre koncentrálnak, elsősorban az e-nyelvre, de a projekt a nyelvi örökség megőrzésére is irányul.

Emellett a poszt-Covid vizsgálatára, illetve egy általános pandémiás terv elkészítésére is írnak ki pályázatot. Erdei Anna főtitkár-helyettes ismertette, hogy a poszt-Covid kutatásokra már két körben írtak ki felhívást. Több mint 400 millió forintot áldoz erre az MTA, és nagyon nagy érdeklődés volt rá: nem csak az élettudományok, hanem gazdaságtudomány, pszichológia területéről is érkeztek pályázatok. Ezek közül 30 kutatást támogatnak, de azt ígérték, a projektnek lesz folytatása.

Rendezték a kapcsolatot a kormányzattal

Aki követte a közelmúlt politikai eseményeit, az emlékszik, hogy az MTA és a politikai hatalom között történtek feszültséget okozó események. Freund Tamás elmondta, hogy mára rendezték viszonyukat a kormánnyal, és sikerült elnyerniük a kormány támogatását a kutatási programokhoz. Reménykednek abban, hogy az intézmény fenntartásáért felelős innovációs és technológiai miniszter együttműködő lesz az Akadémiával.

Optimista, mivel a költségvetésben is megnyilvánult az, hogy kapcsolatuk új szakaszba érkezett a kabinettel: az MTA idei éves költségvetése majdnem a kétszeresére nőtt.

Szavai szerint ez annak is köszönhető, hogy rendszeres kapcsolattartásra törekedtek, minden minisztériumban sikerült új kommunikációs csatornát kiépíteniük, így szorosabban vonja be a kormányzat is az MTA-t a tervezésbe, értékelésbe. Hozzátette, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal a nyitott kérdéseket tárgyalásos úton rendezik, „a kapcsolat abszolút megfelelő”.

Ez azért fontos, mert az MTA-t 2019-ben fosztotta meg a kormány a kutatóintézeteitől, és azt az újonnan létrehozott ELKH-hoz csatolta. A 2020-ban megválasztott Freund Tamás egyik célkitűzéseként fogalmazta meg, hogy lépésenként ugyan, de visszaszerezze az MTA a hálózatát.

Felveszik a harcot az áltudományok ellen

Az MTA égisze alatt természetesen számos más tudományos program működik. Az elnök ismertette, hogy elnöki programjából az alábbiak valósultak meg.

Folytatja minden hagyományos tevékenységét az Akadémia, ezen belül a Lendület-programot szintén megnövekedett forrásból fedezheti az intézmény.

Zajlik az MTA Alumni Program is. Ez arról szól, hogy a 18 ezres Köztestületet megpróbálják bevonni az Akadémia küldetésének teljesítésébe, amely egyúttal a társadalom felé nyitást is jelenti. Ebben az új generáció kinevelésére törekednek, olyan fiatalokéra, akik értik a tudomány módszertanát, megbecsülik, hitelesnek tartják.

Ezáltal fel lehet vértezni a középiskolás generációt az áltudományok, álhírek, összeesküvés-elméletek ellen, ami dől a közösségi médián keresztül

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/04/poszt-covid-kutatas-tudomanyos-akademia-freund-tamas-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Történelmi felfedezést tettek a víz alatt

Történelmi felfedezést tettek a víz alatt

A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint …