2021. július 28., szerdaMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Pipás Pista, „az átokházi tanyavilág hóhéra” valójában nő volt

Hirdetés

Pipás Pista, „az átokházi tanyavilág hóhéra” valójában nő volt

Pipás Pista alakjához Szeged környékén legendák sora kapcsolódik. Számtalan történet kering arról, hogy a tanyavilágban a családjukat bántalmazó erőszakos férfiak miként bűnhődtek halállal a tetteikért, miután Pipás „eljött értük.” A ravasz csavargó az elkövetett gyilkosságokat leleményes módon rendre öngyilkosságnak tudta álcázni, így sokáig a gyanúsítást is sikerrel elkerülte. Tisztelték és rettegték őt, mígnem a véletlen bizonyítékot szolgáltatott tetteire – és egyúttal arra is fény derült, hogy Pipás Pista fizikai ereje, jellegzetes öltözéke, pipázós-italozós életmódja ellenére egy nő volt. A következő írás az „átokházi tanyavilág hóhéraként” is ismert asszony legendáját és valós életét kívánja bemutatni.

Élettársi veszekedésből gyilkossági nyomozás

Fődi Viktória, azaz Pipás Pista

Fődi Viktória, azaz Pipás Pista

Fotó: Wikipedia

A Horthy-korszak másik nagy vihart kavaró gyilkosságsorozatához, a tiszazugi arzénos asszonyok ügyéhez hasonlóan a hatóságok Pipás Pista tetteiről is véletlenül szereztek tudomást. 1932. június 7-én két rendőrtiszt-helyettes a Szeged környéki tanyavilágban járőrözött, és útjuk során az egyik tanyán szétválasztottak egy veszekedő párt, Vér Józsefet és Németh Veront. A nő korabeli megfogalmazásban „vadházasságra” lépett az egyébként nős férfival, miután azonban Vér nem tudta eltartani, néhány hét elteltével el akarta hagyni őt. Párja maradásra próbálta kényszeríteni, a rendőrök közbelépésére azonban az asszony végül távozhatott.

Hirdetés

A tiszthelyettesek hazakísérték Németh Veront, ő pedig az út során mesélt nekik Pipás Pista állítólagos viselt dolgairól. A nő információi Vér József feleségétől, Tombácz Pirostól származtak. Tombácz korábban többször beszélt arról, hogy tíz évvel azelőtt mostohaapját, Dobák Antalt édesanyja megbízásából Pipás Pista megölte, majd a bűntettet öngyilkosságnak álcázták. Vér Józsefet a felesége a családi viták során állítólag többször is azzal fenyegette, hogy könnyen Dobák sorsára juthat.

A két rendőr jelentése nyomán a Szeged-Alsóközpontban (a mai Mórahalmon) működő illetékes kapitányság nyomozást indított, és 1932 júliusában négy gyanúsítottat is letartóztattak. Őrizetbe vették Dobák özvegyét, Pipás Pistát, valamint két környékbeli férfit, Horváth Jánost és Császár Józsefet, akik a vád szerint részt vettek a gyilkosságban. A tanyavilág nyomorúságos viszonyai között egy ilyen bűneset nem számított kuriózumnak, Dobák Antal megölésének ügye azonban hamarosan a bulvárlapok címoldalára került. Kiderült ugyanis, hogy Pipás Pista neve ellenére nem férfi, hanem nő. Ez elsősorban azért okozott meglepetést, mert az 1922 márciusában meggyilkolt Dobákot felakasztották, vagyis a bűntett 

KOMOLY FIZIKAI ERŐT IGÉNYELT.

A vallomások szerint az áldozattal a feleség megbízásából végeztek, aki bort, élelmiszert, valamint pénzt ajánlott Pipásnak és társainak. A vendégségből hazatérő Dobák Antalt gyilkosai a saját konyhájában lepték meg. Lefogták, hurkot dobtak a nyakába, és felakasztották a mestergerendára, majd miután meghalt, ismét felkötötték egy melléképületben. A helyszínt úgy rendezték el, hogy minden egy részegen elkövetett öngyilkosságra utaljon, amelyet aztán Dobákné később „felfedezett”, majd jelentett a hatóságoknak.

Gyilkosból mesterbűnöző

A kihallgatások megindítása után az ügy újabb szenzációs fordulatot vett, Dobák Antalné ugyanis egy másik öngyilkosságnak álcázott gyilkosságról is beszámolt. Az özvegy azt vallotta, hogy a férje halála előtt Pipás eldicsekedett neki egy másik férfi hasonló megölésével (és ezzel mintegy megnyugtatta a felbujtóját, hogy alkalmas a megbízatásra). Az áldozat Börcsök István volt, aki 1919 májusában, a tanácsköztársaság zűrzavaros időszakában halt meg az egyik környékbeli tanyán. A kiterjesztett nyomozás során kiderült, hogy Pipás Pista ebben az esetben is egy rettegésben élő asszony felhívására gyilkolt, és az akasztást egy tettestárssal (Vecsernyés Jánossal) hajtotta végre.

A Pipás-ügy ily módon országos szenzációvá dagadt. 

Kisvártatva névtelen levelek kezdtek özönleni a rendőrkapitányságra,

amelyekben különböző öngyilkosságnak vagy balesetnek álcázott gyilkosságok elkövetésével vádolták meg Pipás Pistát. Ezenfelül tanyák felgyújtásával, idős asszonyok megölésével is meggyanúsították őt. A furcsa módon férfi ruhában mutatkozó, férfimunkát végző és férfias viselkedésjegyeket mutató Pipás a tanyavilág valóságos mesterbűnözőjévé nőtt. A hatóságok végül csak két gyilkosságot tudtak rábizonyítani, ezek elkövetéséért azonban 1933 januárjában kötél általi halálra ítélték őt. Pipás Pista ügyvédje segítségével fellebbezett, ám novemberben a kúria helybenhagyta a korábbi döntést.

Az asszony végül mégis megmenekült a halálsorról.

Egy Thaly Ida nevű tanárnő, aki a szegedi Csillagbörtönben bibliaórákat tartott a raboknak, levelet írt Horthy Miklós kormányzónak, melyben beszámolt arról, hogy a „rettegett Pipás” milyen lelki változáson ment keresztül a fogságban. Feltételezhető, hogy ez a levél is szerepet játszott Horthy döntésében, aki 1933 karácsonya előtt életfogytiglani börtönre változtatta az asszony ítéletét. Pipás Pista ezután a Budapesti Gyűjtőfogházba került, és 1940 októberében itt is halt meg.

Mesterbűnözőből legenda – „Eljön érted a Pipás!”

A per következtében Pipás Pista a Szeged környéki tanyavilág ellentmondásos hősévé vált. Miután a felderített gyilkosságok közös motívuma volt, hogy a családjukat sanyargató férfiakat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/15/bunugy-tortenelem-gyilkossag-pipas-pista-tanyavilag-bergyilkos-nemi-szerep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Az olimpia eredetileg egy atlétikai és vallási ünnep volt, amelyet Zeusz főisten tiszteletére rendeztek Olimpiában, …