2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ősi fegyverekkel zúzták a koponyákat, hogy gyilkosságokat oldjanak meg

Hirdetés

Ősi fegyverekkel zúzták a koponyákat, hogy gyilkosságokat oldjanak meg

A kutatók a koponyák szétverésének logikáját úgy magyarázzák, hogy „az európai neolitikus társadalmakon belül a szórványos válságok felerősödése” az erőszakos konfliktusok számának jelentős növekedéséhez vezetett.
Az interperszonális és csoportközi erőszak ezen kontextusaiban a kőbalták, szarukapák és a csákányok által okozott koponyasérülések bőségesen előfordulnak– írják a Journal of Archaeological Science folyóiratban publikált tanulmányban, amit az IFL Science online tudományos portál idéz.

A kőkori vérontás számos példája között említik az úgynevezett talheimi mészárlást, amelyet a harmincnégy összevert német koponya bizonyít, valamint a spanyolországi Cova Foradadában talált, sérült koponyát. Bár azonban nyilvánvaló, hogy valamennyi elesettet valamiféle tompa tárggyal ütöttek fejbe, az esemény rekonstruálása és a gyilkos fegyver pontos meghatározása komoly régészeti kihívást jelent.A rejtély megoldása érdekében a tanulmány szerzői hét mesterséges koponyát készítettek gumibőrrel bevont poliuretánból. A műkoponyákat ballisztikus zselatinnal töltötték meg, hogy az agyat reprezentálják, majd egy baltával és egy szalukapával – amely egy ősi famegmunkáló eszköz, ahol a szerszám éle merőleges a nyélre – leütötték.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230220-osi-fegyverekkel-tortek-ossze-a-koponyakat-hogy-megoldjak-a-gyilkossagokat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évszázadokig rejtély volt, most kiderült, miben halt meg Beethoven

Évszázadokig rejtély volt, most kiderült, miben halt meg Beethoven

Mindenki ismeri a nevét és a műveit a világon, mégis mindeddig komoly rejtélyt jelentett és …