2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Orosz kutatók estek neki a Leonardo-szabálynak

Hirdetés

Orosz kutatók estek neki a Leonardo-szabálynak

Leonardo sok egyéb mellett foglalkozott a fák szerkezetének vizsgálatával is, lefektette a dendokronológia (az évgyűrűk kormeghatározási tudománya) szabályait, sőt, azt is feltételezte, hogy azok változatossága az időjárás függvénye.

A zseni faelmélete

Másik fontos vizsgálatából következett a fák elágazásait illető szabálya, amelyre sokáig hivatkoztak a kutatók. Da Vinci azt írta, hogy a fa ágainak vastagsága – bármely magasságban összeadva – megegyezik a törzs vastagságával. A biológusok megerősítették ezt a megfigyelést (ami egyébként régóta lenyűgözi a matematikusokat), és számítások alapján beigazolódott, hogy az állandó keresztmetszeti terület segít a fáknak ellenállni a szél, a jég és a hó vagy akár a gyümölcsök okozta igénybevételnek. De nem minden fa esetében érvényes!

Most orosz tudósok – Szergej Grigorjev, a Szentpétervári Atomfizikai Intézet munkatársának vezetésével – egy új elágazási szabályt találtak, amely az összes lombos fánál működik – írta a ScienceNews.

A régebbi Leonardo-szabály főleg az ágak vastagságára helyezte a hangsúlyt (miszerint egy ág vastagsága egyenlő a belőle kinövő ágak együttes vastagságával), és a hosszúságot nem vette figyelembe. Ezzel ellentétben az új szabály a felületet iránymutatóként használva vizsgálja az ágak szélességét és hosszát, és előrevetíti, hogy a hosszú ágak vékonyabbak lesznek, mint a rövidek.

Hirdetés

Kétdimenziós fák

A kutatók szerint az ágak felülete és a fa szerkezete közötti kapcsolat azt mutatja, hogy az élő, külső rétegek irányítják a fa szerkezetét. Olyan, mintha a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/05/leonardo-fa-elagazas-szabaly/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …