2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Önként is libabőrös tud lenni? Az agya különleges lehet

Hirdetés

Önként is libabőrös tud lenni? Az agya különleges lehet

A különleges képesség elsőre ugyan meglehetősen haszontalannak hangzik – hiszen ki lelné örömét abban, ha nemcsak a hideg, a félelem vagy az izgatottság hatására lenne libabőrös, hanem saját akaratából, bármikor libabőrössé tudna válni –, mégis komoly áttörést jelenthet a kutatás eredménye az agyi működés megértésében.

A most közzétett publikáció kutatásában 32 olyan önkéntes vett részt, aki képes arra, hogy bármikor önszántából libabőrös legyen. Az elvégzett tesztek eredményeiből kiderült, a résztvevők háromnegyede amiatt váltotta ki szándékosan a libabőrt, hogy fokozza az érzelmi élményeket, miközben olyan tevékenységeket folytatott, mint a zenehallgatás, a tánc vagy éppen a szex.

A tesztben részt vevők fele emellett arra is képes volt, hogy a libabőrös hatást meghosszabbítsa, szintén szándékosan, így nemcsak a különös testi reakció előidézésére, de annak hosszabb távon való fenntartására is képesek egyesek.

Hirdetés

Az érzések különleges fokozásának képessége mellett a libabőrt előidézni képes emberek személyisége is eltérhet az erre nem képes társaikétól, ugyanis a résztvevők a szupererő mellett sokkal nyitottabbnak bizonyultak a személyiségtesztek elvégzését követően, emellett pedig sokkal könnyebben be is tudnak illeszkedni, mint mások.

Nem tudták, hogy különlegesek

Érdekesség, hogy a kutatásban részt vevők közül a legtöbben még csak tisztában sem voltak azzal, hogy a libabőr szándékos előidézése miatt igazán különlegesnek számítanak, és hogy nem mindenki képes erre. Annak ellenére, hogy egyesek képesek elérni ezt az állapotot minden külső hatás nélkül, ezt mindenki másképp idézi elő. Van, aki azt állítja, hogy „megfeszítek egy izmot a fülem mögött, és a libabőr megjelenik a hátamon, majd a karomra vándorol”, míg más azt mondja, „a libabőrre gondolok, elkezd megjelenni, megborzongok/borzongok, és ott van”.

A vizsgálatban részt vevők közül a legtöbben serdülőkorban vagy fiatal felnőttként vették észre a különleges képességet, az önkéntesek közül azonban ketten azt állították, hogy csak az után jöttek rá, hogy képesek erre, hogy látták Facebookon a kutatás leírását – írja az Indy100

Hiába azonban a felfedezés, a kutatóknak további vizsgálatokra van szükségük ahhoz, hogy meghatározhassák, pontosan hogyan és mi idézheti elő egyeseknél ezt a képességet. Abban azonban egyetértenek a kutatók, hogy a különleges, az átlagostól eltérő agyi működés okozhatja a különbséget, ami miatt az illető meg tudja úgy növelni az adrenalinszintjét, hogy attól bekapcsoljon a reflex. 

De mi is az a libabőr? 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/19/libabor-agy-agymukodes-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …