2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Olvastak, fuvoláztak utolsó óráikban az aradi vértanúk

Hirdetés

Olvastak, fuvoláztak utolsó óráikban az aradi vértanúk

A világosi fegyverletételt (1849. augusztus 13.) követően a teljhatalommal felruházott Julius Jakob von Haynau, becenevén „bresciai hiéna”, táborszernagy Európa-szerte felháborodást kiváltó, példátlan bosszúhadjáratba kezdett. Feladata egyértelmű volt: elrettentő példát statuálni, és egyszer és mindenkorra lefejezni a magyar katonai vezetést.

Az aradi vértanúk kivégzése

Az aradi vértanúk kivégzése

Fotó: Wikipédia

Kivégzések már addig is voltak, ám a megtorlás csúcspontjának október 6-át szánták, amikor is a 35 honvédtábornok közül 12-t és egy ezredest felakasztottak, vagy nagyvonalú „kegyelemből” „csak” agyonlőttek Aradon.

Hirdetés

Sokféle mendemonda, szóbeszéd kapott szárnyra, hogyan viselték utolsó óráikat és a vesztőhelyen végső perceiket nemzeti mitológiánk hősei.

De vajon mi igaz ezekből?

Az például valószínűleg csak az utókor romantikusan kiszínezett legendája, hogy gróf Vécsey Károly (aki az utolsó kivégzett volt a sorban, ezért végig kellett néznie társai kínhalálát), mielőtt a bitóhoz kísérték, odalépett a már halott Damjanich János holttestéhez, és megcsókolta a kezét. Nem bizonyított az sem, hogy a vértanúk többsége a hóhér és a kivégzőosztag előtt szabadságot éltető, emelkedett beszédet mondott volna.  

Ám a fogságból írt leveleikből és az őket a kivégzőhelyre kísérő lelkészek visszaemlékezéseiből sok minden tudható.

Az osztrák várparancsnok éjjel 2 órára rendelte be a lelkipásztorokat a foglyokhoz, akik közül mindegyik virrasztott és búcsúlevelet fogalmazott. Hárman (Damjanich János, Láhner György és Vécsey Károly) még feleségeikkel is találkozhattak.

Mit csinált a verhetetlen tábornok?

Damjanich például leveleiben könyvekért és borért folyamodott.

Miért nem küldte vissza János a megtöltés céljából küldött üvegeket? Én csak egy üveg vörös bort kaptam; talán nincs több a Péter pincéjében? Ebben az esetben kérlek, szerezz nékem valahol, talán Brünektől, igen jó vörös bort az üvegekbe. Jó volna, ha írnál Janinak Simándra egy negyed akóért, mert az ő vörös bora igen jó

– írta feleségének, akinek udvariasan felrótta, hogy „igen száraz olvasnivalót” küldetett neki, bár „azzal is múlik az idő”.

Damjanich talán a legsikeresebb honvédtábornok volt, egyszer sem veszített csatát. Szakasztott ellentéte a háromszor is főparancsnokká kinevezett Dembinszky Henriknek, aki viszont egyszer sem nyert ütközetet a szabadságharc alatt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a lengyel gróf volt a „visszavonulások” katonai géniusza. 1849-ben, miközben megint éppen egy taktikai visszavonuló manővert hajtott végre, még az átadás előtt álló Lánchidat is fel akarta robbantani maga mögött. Alig tudta őt megakadályozni ebben a híd építőmérnöke, Clark Ádám.

Dembinszky jó ütemben vonult vissza a világosi fegyverletétel után is: előbb Törökországba, majd 1850-ben Franciaországba emigrált diszkréten, majd Párizsban megírta emlékiratait.

Saját hóhért rendelt, és áttért a katolikus hitre 

Nem félek a haláltól, mert ezerszer néztem én szemeibe; ámde mégis fáj, hogy […] azon kegyelmet sem nyerhetők, miszerint katonához illőleg, golyó által végeztetnénk ki,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/10/06/olvastak-fuvolaztak-utolso-oraikban-az-aradi-vertanuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Ha az északi népi mondákat és dalokat nem vesszük figyelembe, akkor is több mint egy évszázada …