A Hongkongi Egyetem kutatói két különböző zsírsavnak tették ki az emberi sejteket, először olajsavnak, amely olívaolajból vagy dióból származott, majd a pálmaolaj palmitinsavjának, amely mindenféle feldolgozott termékben megtalálható, akár tejtermékekben, húsban, de a Nutella is híresen pálmaolajos. Az olívaolaj és a dió köztudottan egészséges, de a pálmaolaj különösen magas koncentrációban tartalmaz telített zsírsavakat, főként palmitinsavat, ami nagy koncentrációban fordul elő benne.
Olcsó, de rákkeltő
A palmitinsav magas telített zsírsavtartalmának köszönhetően szobahőmérsékleten is szilárd, ezért lett olcsó helyettesítője a vajnak és a hidrogénezett növényi olajoknak. Az utóbbiak transzzsírsav-tartalma miatti aggályok vezettek többek között a pálmaolaj használatának elterjedéséhez az élelmiszeriparban. Csakhogy a pálmaolaj – egereknél kimutatták pár éve – szerepet játszott szájüregi karcinóma és melanóma kialakulásában. A palmitinsavnak kitett rákos sejtek gyorsabban terjedtek, és ez a terjedés akkor is fennállt, miután a pálmaolajat már kivonták az étrendből.
Hongkongban a sejtek ellenálló képességét, anyagcsere-aktivitását és a daganat elpusztítására való képességét értékelték most és kiderült,
az olívaolajban és a dióban található zsírsav a gamma-delta T-sejtek megerősítésével segít megelőzni a daganatok növekedését.
A feldolgozott és egészségtelen élelmiszerek összetevője, a pálmaolaj viszont gyengítheti ezeket a sejteket, és csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Az olajsavval kezelt sejtek magas metabolikus aktivitást, stabil mitokondriumokat és erős tumorsejt-pusztító képességet mutattak, de a palmitinsavaknak kitett sejtek metabolikus romlást szenvedtek, ami a sejthalálukhoz és fokozott gyulladáshoz vezetett az immunrendszerben.
Pálmaolaj, a méreg
Tu Wenwei, a tanulmány társszerzője kijelentette, hogy kísérleteik alapján
az olajsavban gazdag élelmiszerek javíthatják a rákellenes kezelések hatékonyságát, a palmitinsav-bevitel csökkentése pedig előnyös a betegek számára.
Az ételek erősen befolyásolják immunrendszerünk működését, amit szövetek halmaza alkot, célja, […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2025/10/20/rak-olivaolaj-palmaolaj-immunsejt/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!
Hirben.hu Hírben jók vagyunk!