2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nyerhetünk-e a kullancsok ellen?

Hirdetés

Nyerhetünk-e a kullancsok ellen?

Új kullancsfaj jelent meg nálunk, méghozzá a sok esetben halálos krími-kongói vérzéses lázat okozó Hyalomma kullancsok. Dél felől lépték át az országhatárt a termetesnek számító, fél centis vérszívók. Valószínű, hogy az enyhe teleknek köszönhetően indultak az eredeti élőhelyüktől jóval északabbra, és annyira nekiiramodtak, hogy meg sem álltak Svédországig. Nálunk 2009-ben bukkant fel először, méghozzá egy Margitszigeten élő sünön.

Nagyon keveset tudunk róluk, pedig a védekezéshez ismernünk kellene, hogy mennyire kiterjedt az invázió. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja ezért a lakosság segítségét kérte, hogy jelezzük, ha találkozunk a jellegzetes, sávozott lábú parazitákkal.

Hyalomma marginatum

Hyalomma marginatum

Ezeknek a nyolclábú atkaféléknek legalább négyszáz fajtája él szerte a világon, csak idehaza tobb mint negyven. Ilyenkor májusban már javában támadnak, és a legkülönösebb helyeken is feltűnnek. A napokban én is tanúja voltam egy offenzívának. Két apróság azonban nem illett a történetbe: az egyik, hogy nem volt mellettünk se fű, se fa, se bokor, egy hatalmas napernyő alatt ültünk egy római-parti teraszon, alattunk murva. Márpedig ez a kellemetlen teremtmény a dús aljnövényzetet kedveli.

Hirdetés

A másik, hogy az áldozat észrevette az éppen evéshez készülődő egy milliméteres ingyenélőt, és körmével, mindenféle csűrés-csavarás nélkül, rövid úton kihúzta. Ez azért furcsa, mert a kullancsok egyik legkülönlegesebb képessége éppen abban áll, hogy észrevétlenül teszik a dolgukat.

Rafináltak és körmönfontak

Szúró-szívó szájszervükön keresztül hámoldó és érzéstelenítő nyálat köpnek a kiszemelt emlősbe. Így akár két hétig is inkognitóban maradhatnak anélkül, hogy a gazdaállat, vagy az ember tudomást szerezne róluk. Nyálmirigyük pedig véralvadásgátló anyagokat termel, amivel sikeresen megakadályozzák, hogy az áldozat szervezete gyorsan reagálhasson a szokatlan sebre. Sőt, csepegtetnek némi értágító anyagot is a bőségesebb lakoma érdekében. Mindezen felül kollagénnel még oda is ragasztják magukat a zsákmányához. Félelmetesen körmönfont módszerek. 

Pár nap alatt degeszre szívják magukat vérrel, miközben eredeti méretüknek akár 120-szorosára is megnőhetnek. Ilyenkor fogják magukat, eleresztik a gazdát, és olajaralépnek. Ha csak ennyit tennének, nem lenne velük különösebb baj. Csakhogy nem ritkán betegségeket okozó kórokozókat juttatnak a testbe.

A most felbukkantakkal együtt immár három faj is veszélyes ránk MAGYARORSZÁGON.

A legismertebb közülük a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vírusos agyvelő, vagy agyhártyagyulladást okozhatnak, vagy egy szívós baktérium bejuttatásával Lyme-kórt. Előbbi viszonylag ritka, minden ezredik kullancs terjeszti csak, és az esetek körülbelül egy százaléka halálos. Szerencsére van ellene hatékony védőoltás.

Nem úgy a Lyme-kórnál: átlagosan minden tizedik vérszívó hordozza a baktériumot, fertőzött területeken akár minden második is. Évente 9-10 ezren kapják el nálunk a kórt, a többségnél azonban az immunrendszer sikeresen megküzd vele. A betegség tünetei (levertség, láz, kokárda nagyságú, koncentrikus körökből álló, vándorló piros kiütés) pár nap múlva jelennek meg, nem egyszer azonban csak hónapok múlva mutatkoznak. 

Vöröslenek a hűvösebb és nedvesebb tájegységek a sok kullancstól. Az alföldi szárazságot és forróságot azonban nem szívlelik. Forrás: Országos Epidmiológiai Központ

Vöröslenek a hűvösebb és nedvesebb tájegységek a sok kullancstól. Az alföldi szárazságot és forróságot […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/05/15/nyerhetunk-e-a-kullancsok-ellen-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …