2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nemcsak a távirat szűnik meg, de a vele járó frász is

Hirdetés

Nemcsak a távirat szűnik meg, de a vele járó frász is

„Lábam megdagadt. Nem tudtam bevásárolni. Vacsora elmarad.″ Így küldött Orbánné életbevágóan fontos üzenetet udvarlójának Örkény István abszurd drámájában, a Macskajátékban. Ilyet már csak két hétig tehetne meg, ugyanis megszűnik a távirat, ami, valljuk be, sokakat meglepett. Mármint az, hogy idáig létezhetett egyáltalán.

1847-ben forradalmi szolgáltatásként indult el Magyarországon is. A világon mindenki tudta, hogy a hírek gyors továbbításán sok minden múlik.

Például a történelem alakulása.

Hirdetés

Harmadik éve tartott az első világháború, amikor 1917 elején a németek táviratot küldtek Mexikóba. Benne leírták, hogy korlátlan tengeralattjáró-háborút szándékoznak indítani az Amerikából Európába tartó hadianyag és nyersanyag utánpótlás elpusztítására. Ha ezt zokon veszi az Egyesült Államok és belépne a háborúba, akkor arra kérik Mexikót, támadja meg az USA-t. Cserébe nagyvonalú pénzügyi segítséget ígértek, és azt, hogy teljes mellszélességgel támogatják Mexikót, hogy visszaszerezze magának Texast, Új-Mexikót és Arizonát.

A kódolt táviratot elfogták az angolok és megfejtették. Amerika pedig belépett a háborúba és eldöntötte azt.

Ennyire óriási jelentőségű, nélkülözhetetlen információtovábbító formátum volt 150 évig.

Mi pedig a végsőkig kitartottunk mellette.

Németországban például már 2000-ben lemondtak róla, és már akkor sem volt semmiféle prioritása neki. Betették a közönséges mezei levelek közé, és velük együtt kézbesítették. Így, ha mondjuk érkezésünkről akartunk értesíteni valakit, akkor nem ritkán előbb érkeztünk, mint a fontos sürgönyünk.

Nálunk mindig is elsőbbséget élvezett. Harminc éve még mintegy 8 millió táviratot hordtak szét évente a postások Magyarországon. Öt éve viszont már csak ötvenezret, 2020-ban 23 ezret. Azaz naponta 63-at adtak fel, legfőképpen az idősebb korosztály tagjai, akik nem mozognak otthonosan az e-mailek, okostelefonok világában. Ők 2600 postáról személyesen küldhettek telegramot.

Használaton kívüli távírógépek Koppenhágában

Használaton kívüli távírógépek Koppenhágában

Fotó: Francis Dean / Getty […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/13/nemcsak-a-tavirat-de-a-vele-jaro-frasz-is-megszunik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …