2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem tudták, férfi vagy nő fekszik-e a sírban

Hirdetés

Nem tudták, férfi vagy nő fekszik-e a sírban

Harcos nő vagy nőies férfi?

1968-ban egy építkezés során tárták fel a finnországi középkori sírt, amely olyan kérdéseket vetett fel, amire a kutatók nem gondoltak volna. A XX. századi sírfeltárás során egy finom gyapjúruhába öltöztetett személyt találtak, akit brossok tömkelege díszített. Az ismerős szimbólumokból a régészek arra következtettek, hogy bizonyára egy magas rangú nő fekszik a sírban, ám meglepődtek, amikor nemcsak egy, hanem két kardot is felleltek a holttest körül. 

Az egyik kardot – amely közvetlenül a test bal oldalán foglalt helyet – nem érintette kezével a test. Majd felfedeztek egy második kardot is a fej felett. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a másodikat bizonyára később helyezték a sírba.

Azonban a kard újabb kérdéseket vetett fel, ugyanis míg az első magyarázata lehet, hogy egy harcos nő sírjára bukkantak, addig a második sokkal inkább a férfi temetkezési szimbolikát jelenítette meg.

Hirdetés

Viszont érdekes, hogy a kardot nem a sírban, hanem a sír felett egy másik – hozzá kapcsolódó –, kisebb sírban helyezték el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/09/28/kozepkori-sirleletet-fedeztek-fel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Ha az északi népi mondákat és dalokat nem vesszük figyelembe, akkor is több mint egy évszázada …