2021. január 25., hétfőMa Pál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.25. Pál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Nem tudni pontosan, miért január elsején kezdődik az új év

Hirdetés

Nem tudni pontosan, miért január elsején kezdődik az új év

A szilveszter olyan, mintha a világ összes őrültjének egyszerre lenne születésnapja.
Semmi sem december 31-én ér véget, és semmi sem január 1-én kezdődik. Kivéve a naptárt.

Mit ünnepelünk azon, hogy a Föld megkerülte egyszer a Napot?

Sokan tesszük fel ezeket a kérdéseket évről évre a kényszeresnek tűnő lakossági mulatozást, trombitálást, durrogtatást kényszerűen nézve-hallgatva. Tényleg, mi történik ezen az éjszakán, és miért pont ekkor?

Hirdetés

Hogy mi miatt éppen január 1-je az Újév, arra eléggé prózai a válasz:

nem tudjuk pontosan.

A hagyomány szerint a legelső ókori római naptárat a városállam legendás alapítója és első királya, Romulus vezette be. Az első hónap pedig a Martius (Mars hónapja, március) volt, aminek első napján tettek esküt a későbbi köztársasági Róma bírái, köztisztviselői, na és a legfőbb magisztrátus, a consul. Ezt a nevezetes napot tekintették az Újév napjának is.

A Fasti Antiates Maiores reprodukciója

A Fasti Antiates Maiores reprodukciója

Fotó: Wikipedia

Kr. e. 153-ban azonban, pontosan nem tudni, mi okból, a hivatali beiktatási ceremóniát áttették január elsejére. A rómaiak a hónapok kezdőnapjait kalendae-nak nevezték (innen ered a kalendárium szavunk). Az év hivatalos kezdőnapja pedig a Kalendae Ianuariae lett, amelyet Julius Caesar naptárreformja tett véglegessé Kr. e. 46-ban.

Egy lehetséges magyarázat

Jól tudjuk, hogy sok istent idegen vallásokból vettek át a rómaiak (pl. Apollón-Apollo). A sajátok közül azonban az egyik legtiszteltebb Janus, a kétarcú római isten, a kezdet és a vég, az átjárások, kapuk, a be- és kijárás megtestesítője volt. Egyik arcával a múlt, a másikkal a jelen felé forduló ízig-vérig római nagyszellem nevét őrzi a Ianuariae, azaz január hónapnevünk. 

Janushoz imádkoztak a rómaiak minden fontos tettük előtt, például hadba vonuláskor. Szentélye központi helyen állt a Fórum északi részén, Vesta templomával szemközt. Ezen keresztül masíroztak át a katonák évszázadokon keresztül, a kétarcú isten szobra alatt, egy boltozott kapu-átjárón. Az ajtókat pedig mindaddig nyitva hagyták, amíg bármilyen háborút is viseltek valahol, és ugyancsak a szentélyen át vissza nem tértek Rómába.

Neki mutattak be elsőként áldozatokat, és ünnepelték az évkezdést vidáman, kerülve a civódást, mindezt kiegészítve némi könnyed munkálkodással. A római is babonás nép volt, úgy gondolták,

az első nap meghatározza az egész évet.

A kései császárkorban mindez farsangot megidéző mulatozássá fajult. Pedig ezeken a napokon nem sokkal voltak még túl a Saturnáliákon, a decemberi téli napforduló napokig tartó, társadalmi rangokat összemosó dínomdánomjain. 

A kétarcú isten kultuszát Rómában a hagyomány szerint az időszámítás előtti 7. század fordulóján uralkodott Numa Pompilius vezette be.

A kétarcú isten kultuszát Rómában a hagyomány szerint az időszámítás előtti 7. század fordulóján uralkodott Numa Pompilius vezette be.

Fotó: Wikipedia

Nem nézte jó szemmel a klérus

Január elseje a birodalom hanyatlásáig tartotta magát, mígnem a keresztény tours-i zsinat, mint nemkívánatos pogány dátumot 567-ben egyszerűen eltörölte. A következő ezer esztendőben ide-oda rakosgatták a napot Európában: ünnepelték karácsonykor, máshol húsvétkor, sőt március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján is (a dátum bosszantóan felidézhette a tavaszi nap-éj egyenlőség pogányok ünnepelte fordulópontját).

Már Kisjézus születésnapja is sok főfájást okozott a klérusnak (a Biblia […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/01/03/miert_eppen_januar1_az_ujev/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan gyógyulnak a természet sebei

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/22/lassan_gyogyulnak_a_termeszet_sebei/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …